Ennen vihkimistä

Kenet voidaan vihkiä?

Kirkollisen vihkimisen edellytyksenä on rippikoulun käyminen ja kristillisen kirkon tai uskontokunnan jäsenyys. Vihkimisen suorittaa pappi ja toimituksella on oltava vähintään kaksi todistajaa.

Jos toinen vihittävistä kuuluu väestörekisteriin, on vain siviilivihkiminen mahdollinen. Haluttaessa voidaan siviiliavioliitolle vihkimisen jälkeen saada avioliiton kirkollinen siunaus.

Vihkipaikka

Vihkiminen voidaan toimittaa esim. kirkossa, seurakuntatalon kappelissa tai kotona. Kirkko on syytä varata hyvissä ajoin seurakuntatoimiston kautta.

Avioliiton esteiden tutkinta

Ennen vihkimistä toimitetaan avioliiton esteiden tutkinta, jolloin varmistetaan, että avioliitto on lain mukaan sallittu.

Kuulutukset

Kuulutuksissa avioliittoon aikovien nimet luetaan sunnuntain jumalanpalveluksen yhteydessä ja samalla avioliittoon aikovien puolesta myös rukoillaan.

Kuulutuksista voi sopia samalla kertaa, kun esteiden tutkintaa haetaan. Kuulutusten lukemisen voi myös kieltää.