Kastetilaisuus

Kirkollisten toimitusten kirja antaa kasteen toteuttamiseen monenlaisia vaihtoehtoja. Kasteen kulusta sovitaan kastepapin kanssa.

Kaste etenee yleensä näin:

• Virsi
  • Alkusiunaus
  • Johdantosanat
  • ( Psalmi )
  • Kysymykset tai kehotus - Pappi joko kysyy vanhemmilta lapsen nimen tai mainitsee sen. Hän joko kysyy vanhemmilta ja kummeilta, tahtovatko nämä huolehtia lapsen kristillisestä kasvatuksesta tai kehottaa heitä siihen.
  • Ristinmerkki
  • Rukous
  • Raamatunluku - lasten evankeliumin Mark. 10:13–16 edellä voidaan lukea jokin muu raamatunteksti
  • Puhe
  • ( Virsi )
  • Kastekäsky Matt. 28: 19-20 (ja rukous)
  • Uskontunnustus
  • Kaste ja siunaus
  • Kaste ja päänkuivaus - isosisko tai -veli voi kuivata lapsen pään
  • Siunaus - vanhemmat ja kummit voivat yhdessä papin kanssa siunata lapsen panemalla kätensä hänen päänsä päälle
  • Kastekynttilä - pappi ojentaa kynttilän isälle tai äidille
  • ( Pappi pitää lasta sylissään )
  • ( Virsi )
  • Yhteinen esirukous
  • Isä meidän –rukous
  • Siunaus
  • Virsi

Virsien kohdalla voi olla myös kirkolliseen tilaisuuteen sopivia lauluja tai muuta musiikkia.

Seurakunta lahjoittaa lapselle kastekynttilän ja kastetodistuksen. Kastekynttilä muistuttaa Kristuksen valosta, joka johdattaa elämäämme. Kastekynttilää on tapana polttaa lapsen kaikkina merkkipäivinä konfirmaatioon saakka. Kummeille annetaan kummitodistukset.

Lapsen nimi luetaan seurakunnan yhteisessä jumalanpalveluksessa, ja siellä rukoillaan hänen sekä vanhempien ja kummien puolesta. Lukemisen ajankohta varmistetaan kastavalta papilta.