Auttamisen keveys!

Apua! Voitko auttaa? En selviä tästä ilman apua…
Meillä on erilaisia tapoja ilmaista, että tarvitsemme jonkun auttavaa kättä - käytännön apua tai läsnäoloa, tukea. Suomalainen sananlasku ”oma apu, paras apu” ei ole välttämättä yleisesti hyväksytty totuus. Perinteisesti naapuriapua on tarvittu mm. kylän yhteisten töiden hoitamisessa.

Tämä vuosi on Euroopan vapaaehtoistoiminnan teemavuosi. Teemavuodella halutaan osoittaa, että vapaaehtoistoiminta on yksi ”aktiivisen kansalaisuuden ja demokratian keskeisistä ulottuvuuksista”. Hienoja ajatuksia ja tavoitteita, mutta kohtaavatko teoria ja käytäntö toisensa?

Tiedän ainakin yhden paikan, missä näin tapahtuu. Tasalan aukio 5:stä löytyy seurakunnan vapaaehtoisten hoitama kahvila ja kohtaamispaikka Tasalan Kamari. Tasalan Kamari sai alkunsa 18 v. sitten muutamien seurakuntalaisten innostuksesta ja halusta auttaa sekä jakaa hyvää lähimmäiselle ja apua tarvitsevalle. Seurakunta tuki tätä vapaaehtoistoiminnan alkua antamalla toimitilat kokoontumisille.

Kamarissa tuhansia kävijöitä
Tänä päivänä Kamarissa toimii mm. kahvila, lähetyssoppi, auttamiskeskus ja lähimmäispalvelu, peittopiiri, nettikahvila. Arki-iltaisin siellä kokoontuvat seurakunnan eri piirit. Vapaaehtoisia Kamarin toiminnassa on mukana n. 100 ja viime vuonna kävijöitä Kamarin eri tilaisuuksissa yhteensä yli 14.000.

Tasalan Kamari on hyvä esimerkki siitä, mitä seurakunta on parhaimmillaan: yhdessäolon, jakamisen, kuuntelemisen, tukemisen, tekemisen ja rukouksen yhteisö. Monella meistä on varaa ostaa leipä, mutta ei ehkä ketään, kenen kanssa sen jakaa.

Tasalan Kamarissa ollaan kekseliäitä etsimään erilaisia auttamiskohteita, jotka motivoivat vapaaehtoisia, myös uusia, toimimaan. Seurakunnan tehtävänä on, kannustamisen lisäksi, luoda puitteet ideoiden toteutukselle – jos mahdollista.

Peittoja Kerttulakotiin

Seuraavassa vain yksi esimerkki siitä, miten idea toteutetaan monelle iloa tuovaksi toiminnaksi. Tasalan Kamarissa torstaisin kokoontuvan peittopiirin kautta on lähtenyt yhteensä n. 1000 peittoa äiti Teresa -sisarten työhön Intian köyhien hyväksi. Peitot kootaan kudotuista lapuista, jotka sitten yhdistetään isoksi lämpimäksi peitoksi. Peittopiiriläisiä on n. 30, osa heistä kutoo lappuja kotonaan.

Viime vuoden syksyllä tuli peittopiirin vastaavalla vapaaehtoisella mieleen ajatus, jonka hän esitti ääneen: ”Olisiko innostuneita kutojia tekemään peittoja Kerttulakodin asukkaille ulkoiluun ja päivälepoa varten?” Idea oli monen mielestä erittäin hyvä: lähellä olevan lähimmäisen auttaminen koettiin tärkeäksi sulkematta kuitenkaan pois kaukana olevia lähimmäisiä.

Yhteydenpito Kerttulakotiin ja seurakunnan luottamuselimiin tuottivat tulosta: Kerttulakoti ottaisi mielellään vastaan 12 peittoa eli kaksi joka osastolle ja seurakunta kustantaisi langat. Langat olivat Kamarissa tammikuun alussa ja oli jännittävää nähdä, löytyisikö riittävästi innokkaita kutojia: 12 peittoa eli 58 palaa per peitto, palojen koko 18x18cm, ei ollut mikään nopea ja helppo työ.

Peittopiirin vastuuhenkilöt ovat iloissaan peittojen nopeasta valmistumisesta ja torstaisin Kamarissa on peittopiirissä kuhinaa – Kerttulakodin peittoprojekti on tuonut uusia kutojia mukaan toimintaan. Jo parissa kuukaudessa peittoja on saatu näytteille Kamariin: harmaata ja roosaa naisille ja harmaata ja sinistä miehille. Maaliskuun viimeisenä päivänä kaikki peitot ovat valmiita. Kerttulakotiin peitot ehtivät siis hyvin huhtikuun ulkoiluretkille!

Tasalan Kamarin juhliessa 5-vuotissyntympäpäiväänsä, silloinen toiminnanjohtaja kirjoitti Kamarin Kuriiri-lehteen: ”Jos et voi vastustaa kiusausta vapaaehtoistyöhön tulemisesta, ota yhteyttä Kamariin, puh. 4385 865”.
Kutsu on edelleen voimassa!

Mariitta Pentti