Avarat kirkot ympärilläsi

Keväällä veri vetää torniin. En ole niin kuin nuo kaikkein kovapintaisimmat staijaajat, jotka tuntitolkulla tuijottavat taivaanrantaa ja kirjaavat löytöjensä latinankieliset nimet pieniin mustakantisiin vihkoihin. En lähde 200km:n päähän katsomaan harvinaista Siperian vierasta vieraan omakotitalon pihaan. En myöskään ole uhrannut kahta edellistä palkkaani hienoimpiin tarkkailuvälineisiin.

Mutta myönnetään, keväällä on hienoa katsoa alla levittäytyvää merenlahtea vaikkapa Raisiossa tai Mietoisissa ja nähdä joka keväisen ihmeen toistuvan. Tuossa on tököttää harmaahaikara ja tuolla vilahti piileskelevä liejukana. Ylhäällä roikkuu pisteenä taivaannavan alla merikotka, kuin lentävä ladonovi. Ja joku kertoi nähneensä läheisessä ryteikössä valkoselkätikan, näkisinpä minäkin.

Kevään tulo täyttää mielen ilolla ja saa monet meistä hakeutumaan luontoon. Luonto on Jumalan parhaita lahjoja ihmiselle. Sen terveysvaikutukset ovat kiistattomat. Eikä väheksyä voi myöskään sitä, että luonnon keskellä sisäinen hulina hiljenee ja on helpompi kohdata omat ajatukset ja oma elämä. Pehmeän metsän sisässä sydän pehmenee. Lintutornista katsoessa katsoo paitsi kauas myös itseensä.

Moni pitää metsää kirkkonaan.  Se on hyvä ajatus. Ehkäpä luontoretkeen tai linturetkeen voisi sisällyttää myös hengellisen ulottuvuuden. Menisi Jumalan kanssa metsäretkelle. Havahtuisi, että hänhän taitaa olla olemassa ja minusta kiinnostunut. Raamattu mahtuu reppuun ja osalla se on myös älykännykässä. Sanansa kautta Jumala puhuu ihmiselle myös kannonnokassa. Huolet ja kiitokset voi kertoa metsän sylissä metsän tekijälle. Jumala kuulee. Ja sitten voisi tehdä kahdesta risusta ristin.  Sen voi laskea kannonpäälle. Kannolle voi laittaa myös kiven. Se kivi on se ikävä asia, jossa tuli tehtyä väärin. Ja kun katsoo kannon päässä olevaa risuristiä ja kiveä, muistaa Sovittajansa.

Ajattelen, että retkeily Jumalan kanssa hänelle puhuen, hiljaa ollen ja Kristukseen sydämessään turvautuen on hyvä lääke monenlaista ahdistusta vastaan.  Avarat kirkot ovat ympärilläsi. Kunhan avaat oven.

Vesa Siltala

pastori