Joulukausi avattu

Minulla on aina lokakuussa ilo julistaa seurakuntatalolla joulukausi alkaneeksi.

Syyspäivän tasaukseen liittyvä Suomen Lähetysseuran Tasauskeräys Kauppakeskus Myllyssä on ohi. Keräyksen teemana oli ”Selviytyjät”. Sillä autetaan vammaisia lapsia kehitysmaissa. Tasauksen vihreät ja oranssit ilmapallot menivät sukkelasti jakoon perheen pienimmille. Tilitykset on tehty ja arpalomakkeet lähetetty Helsinkiin. On syksyn hiljainen hetki, ennen joulukiireitä.

Joulukauden avaus on sinä päivänä, kun Kiitolinjan rekka tuo 6 laatikkoa Kauneimmat Joululaulut – vihkosia. Ensimmäiseksi tutkin, mitä tuttuja lauluja vihosta löytyy. Sitten katson, ovatko laulut ihan uusia vai kauan olemassa olleita - nyt käyttöön löydettyjä. Viimeisenä tarkistan, mikä on Joulukeräyksen kohde.

Tämän joulutunnelmoinnin jälkeen vertaan lähetyslistaa tilauskaavakkeeseen ja kaivan vihkopuntin kaappini varmuusvarastoon. Kollastan esiin julisteet ja keräysmateriaalit sekä laitan kanttoreille vihot jakoon. Siitä alkaa myös kuorojen jouluun valmistautuminen.

Joulukeräyksen myötä siirrytään tukemaan kehitysmaiden äitejä. Jouluevankeliumissa sanotaan Marian painaneen tapahtumat ja paimenten sanat syvälle sydämeensä, päällimmäisenä huoli äsken syntyneen lapsen selviämisestä.

Sama huoli koskee kaikkia äitejä. On aivan sama, elääkö äiti Suomessa vai Nepalissa, ensisijainen murhe on lapsen ruuan riittävyys. Olkoon koti sitten hulppeassa omakotitalossa tai aaltopeltimaja slummissa, niin mahdollisuus kunnolliseen sairaanhoitoon ja hyvään koulutukseen, ovat äitien yhteisiä huolia.

Äitien toiveena on, että lapsi selviäisi elämästä vähän helpommalla kuin hän itse. Kehitysmaassa äidin saama tuki ja koulutus takaavat yleensä sen, että äiti haluaa myös lapselleen koulutusta. Afrikan vanhoilta lähetyskentiltä onkin lähtenyt sanonta: ”Kouluta nainen, niin koulutat koko kylän.”

Seurakuntana olemme sitoutuneet tukemaan tiettyjen ihmisten, nimikkolähettien, tekemää työtä.  Olemme sopineet huolehtivamme jonkun erityisen tehtävän, nimikkotyön, kustannuksista.

Thaimaassa tuemme Armon kotia. Sinne ovat tervetulleita ne äidit, joilla ei ole muuta paikkaa. Tansaniassa tukemamme MAF -lentäjä kuljettaa lentokoneellaan terveydenhoitajan neuvolavastaanotolle Masai -äitien luo. Koska näillä alueilla äidit tarvitsevat apuamme, niin Raision seurakunnan Kauneimmat Joululaulut tapahtumissa kolehti kerätään aina seurakunnan oman lähetystyön tukemiseen Suomen Lähetysseuran kautta.

Joulukausi avattu