"Juhla vanhain perinteiden saapuu talven hämärään..."

”Juhla vanhain perinteiden saapuu talven hämärään..” Meillä ihmisillä on aika vahvat perinteet joulun vietosta, vaikka Joulupukki tonttuineen näyttääkin voittaneen Jeesuksen 6-0. Ei kai voi näin kirkon työntekijänä valittaa, tulevathan ihmiset jouluna kirkkoonkin, sankemmin joukoin kuin milloinkaan muulloin, vaikka tarjolla on jos jonkinmoista maallis-kaupallista jouluvalonsytytyskekkeriäkin.

Kanttori miettii parvellaan, mikä ihmiset kirkkoon saa vaikkapa Kauneimpia joululauluja veisaamaan? Tai no, harva suomalainen kirkossa silloinkaan suutaan kovin suureksi uskaltaa aukaista, mutta siitä voinee syyttää vain omaa ammattikuntaansa. Ja ehkä joitakin kansakoulunopettajia. Tulevat sentään jopa hengelliseen yhteislaulutilaisuuteen, ainakin vielä. Miten lie tulevaisuudessa, useimmat perinteiset joululaulut kai jossain kohtaa jonkin lautakunnan päätöksellä kielletään, kun niissä niin ikävän paljon mainitaan se Jeesus ja on mahdollista, että joku toisuskoinen saattaa pikkuisen siitä harmistua, teoriassa. Vaikka jäähän meille aina Sylvia, elleivät eläinaktivistit päätä sitäkin julistaa pannaan.

Vielä kuitenkin kirkontäydeltä lauletaan monin eri version Jeesuksen Kristuksen syntymästä. Mitä kirkon joulutilaisuuksista sitten haetaan, kun muuten niin nopeaa on muutos maailmamme ja yhteiskunnan maallistuminen on hyvinkin pitkällä, ja ovi Jeesuksen nenän edestä sulkeutuu kuin muinoin majatalon luona konsanaan?

Asuuko ihmisen sisimmässä, tiedostamatta, kaiken joulun tunnelmoinnin alla kaipaus johonkin syvempään, johonkin aidompaan, johonkin vanhaan ja ikiaikaiseen? Kuiskaako joku sydämessä, että ne postinjakajaparan kantamat kirkasväriset joulukuvastot eivät tarjoa täytettä sielun tyhjyyteen? Voisiko kaipuu kertoa siitä haaveesta tai muistosta, että toisenlainen joulu voisi olla tai on saattanut olla yksinkertaisempi ja aidompi, sellainen, mistä löytyy todellinen joulun sanoma?

”Taivas tummuu, maassa hämärtää. Pimeyteen me emme jää. Valo kirkkain onhan syttynyt. Valo Jeesuksen loistaa nyt.” (Kauneimmat Joululaulut 2014, nro 14)