Kasvamme yhdessä

Vaikka tänä vuonna ei ollut minun vuoroni osallistua kirkon lapsi- ja nuorisotyön neuvottelupäiville, seurasin kuitenkin mielenkiinnolla blogikirjoittelua päivien ohjelmasta.

Tärkein asia , minkä näin sivusta seuranneena näiltä neuvottelupäiviltä bongasin, oli ”Meidän kirkko – kasvamme yhdessä”  Suomen evankelis-luterilaisen kirkon kasvatuksen linjaus 2015.

Kirkon kasvatuksen linjaukseen 2015 valittiin viisi teemaa: kirkon kasvatuksen olemuksen, kasteen merkityksen, osallisuuden ja osallistumien, ihmisarvon ja turvallisuuden sekä kasvun tukemisen keskeiset tehtävät elämänkaaren eri vaiheissa. Nämä ovat teemoja, jotka ovat olennaisia seurakunnille, kun he kehittävät kasvun tukemiseen liittyvää, työalarajat ylittävää toimintaa Meidän kirkko 2015 pohjalta.

Tiivistetysti kirkon kasvatuksen suuntaviivat ovat:

• kasvamme yhdessä
  • rakennamme kasteen varaan
  • suuntaudumme tulevaisuuteen
  • turvaamme elämää
  • kasvua koko elämä

Mieltäni lämmitti erityisesti linjauksessa oleva ajatus yhdessä kasvamisesta. ”Kasvamme yhdessä” – nimi korostaa yhdessä tekemistä, olemista ja ihmettelyä. Kasvatuksen sijaan kuljemme hetken matkaa yhdessä ihmisen eri ikävaiheissa, tukien ja luoden turvallisen ilmapiirin, jossa toteutuu kasvurauha, oli ihmisen ikä sitten viisi, kymmenen tai viisikymmentä. Kasvu ja kehitys eivät tapahdu vaatimalla ja virikkeiden tulvassa, vaan tukemalla ja mahdollistamalla, olemalla käytettävissä ja antamalla aikaa.

Kasvamme yhdessä – linjaukseen sisältyy myös ajatus siitä, että koti on edelleenkin lapsen ja nuoren tärkein kasvuympäristö. Ja niin kirkon tavoitteena onkin tukea kotien hengellistä elämää ja perheiden arkea.

Jään odottamaan sitä, että saan lukea koko asiakirjan, etten jää vaan sivusta seuraajaksi, vaan pääsen osalliseksi.

” Minä istutin, Apollos kasteli, mutta Jumala antoi kasvun. ”

(Apostoli Paavalin ensimmäisestä kirjeestä korinttilaisille)

Eeva Lahti