Kuka on läsnä?

Kirkolliskokous kiinnitti huomiota siihen, että aina ei tarvitse tehdä konkreettisia töitä niin paljon kuin mitä teemme. He viestittivät seurakuntiin, että työntekijät olisivat enemmän vain läsnä ihmisten keskellä. Viisas kannanotto.

Tästä voidaan johtaa seuraavat kysymykset. Kenelle ja miten olemme läsnä työntekijöinä, seurakuntalaisina, isinä, äiteinä, lapsina, mummoina, poliiseina, toimitusjohtajina, valmentajina, putkimiehinä?

Tätä voidaan kysyä ihan missä vain ja keneltä vain. Olenko läsnä ja olemassa? Mitä se tarkoittaa?

Musiikin opettajani Jukka Leppilampi sanoi napakalla R-kirjaimella osuvasti: ”Elämä on preesens”. Elämä on tässä. Ei eilisessä eikä huomisessa.En keksi montaa inhimillisesti arvokkaampaa asiaa kuin olla preesens läheiselle tai vieraalle. Liian usein huomaamme liian myöhään, että olisi pitänyt olla läsnä.

Läsnäolon unohtaa ehkä helpoimmin juuri Kodin arjen rutiineissa. Tämä lienee luonnollista. Mikä ihme meitä muuttaisi edes hieman?

Niin. Ihme meitä muuttaisi. Onneksi ihmeitä tapahtuu. Sillä meidän yhteinen Isämme on preesens.

Olet varmaan samaa mieltä kanssani siitä, että kun joku todella arvostamasi henkilö tulee lähelle, meissä tapahtuu skarppaamisreaktio. Olemme yhtäkkiä todella läsnä.

Jos vaikkapa Tasavallan Presidentti tulee samaan tilaan kanssamme, ryhtiliikkeemme on aivan valtava. Voisimme yrittää kuvitella kaikki lähimmäiset presidenteiksi, jotta olisimme paremmin läsnä, mutta oma mielikuvitukseni ei tuohon riitä. Saattaisin tahdon voimalla onnistua kaksi päivää.

Mutta Jumalan läsnäolo voi meitä auttaa. Sillä Hän on siinä kun juttelemme, mietimme Jumalan olemusta tai vaikka onko liikenneympyrä järkevä rakentaa juuri tuohon risteykseen. Hän on mukana kaikessa. Kasteen kautta hän on mukana meissä. Jumala voi aiheuttaa meissä läsnäolon reaktion, kun ymmärrämme Hänen olevan tässä. Välittävänä, kuuntelevana, kiinnostuneena, rakkautta täynnä meitä kohtaan. Valmiina hoitamaan, neuvomaan ja kertomaan minne siitä kiistanalaisesta liikenneympyrästä kannattaisi kääntyä. Kun ymmärtää, että Jeesus on preesens, kaikki vain alkaa tapahtua, hitaasti mutta varmasti.

Läsnä olemisen voi tunnistaa toisesta ihmisestä joillakin asioilla helposti. Mm sanat: ”Olet rakas”, ”Olet tärkeä”, ”Olet kaunis” tuovat ihmisen iholle ja syntyy luonnostaan todellista läsnä olemista.

Tavakseni on tullut sanoa erityisesti nuorille: ”Kiva kun olet olemassa”. Mikä on sinun hyvä sanomasi, joka sopii sinun suuhusi?

Ymmärrämmekö olevamme olemassa lähimmäiselle? Ymmärrämmekö, että Jumala on tässä lähellämme ja mukana elämässä. Jos ymmärrän, olen olemassa ja niin myös se putkimies.

Mika ”Tuntza” Tunturi