Kummina

Tänä kesänä on kulunut 40 –vuotta siitä, kun minä seisoin rippikuvassa minihameessani omakotitalomme portailla kummien ja mummun ja sisarusteni ympäröimänä. Oma rippikoululeirini kesti tuolloin kaksi viikkoa ja vietimme leirillä vielä juhannuksenkin.

Omasta konfirmaatiostani en muista paljon -  ehkä jännityksen ja juhlinnan keskipisteenä olemisen. Konfirmaatio oli ensimmäinen iso juhla elämässäni kasteen lisäksi, josta viimeksi mainitusta on vain muistona  valokuvat ja vanhempien kertomukset.

Meillä Raisiossa on tapana, niin kuin monessa muussakin seurakunnassa, että rippinuorta ovat siunaamassa rippikoulun työntekijöiden lisäksi nuoren kummit tai joku muu nuorelle tärkeä kristitty aikuinen. Kummit olivat siunaamassa myös silloin, kun sinut kastettiin. Kastemekko vaan on nyt vaihtunut rippialbaan.

Kummius ei lopu konfirmaatioon, niin kuin monesti ajatellaan. Kummius säilyy koko elämän ajan. Välit kummeihin voivat syystä tai toisesta jäädä etäisiksi, mutta suhde kummin kanssa voi löytyä uudestaan myöhemminkin elämässä. Minun molemmat elossa olevat kummini olivat mukaan uuden kotimme kodinsiunaamistilaisuudessa, vaikka toisen kummin kanssa emme olleet nähneet tai pitäneet yhteyttä moniin vuosiin.

Nyt, kun sinut rippinuori on konfirmoitu, voi sinustakin tulla kummi. Kristitty kummi – esitteessä kerrotaan, että kummia kutsutaan avustamaan ja toimimaan todistajana kastetilaisuudessa, rukoilemaan kummilapsen puolesta ja hänen kanssaan, osallistumaan vanhempien ja seurakunnan kanssa lapsen kristilliseen kasvatukseen. Kummi saa viettää aikaa kummilapsen kanssa ja tutustua häneen, keskustella kummilapsen kanssa kaikesta maan ja taivaan välillä, tehdä retkiä uimaan, kirkkoon…, käydä ehtoollisella hänen kanssaan, siunata ja olla siunattu sekä toimia Pyhän ja hyvän puolesta. Uudelle kummille ja miksei vanhallekin hyvää lukemista on Monika Vikström-Jokelan pieni kirja Aika pyhä! Kummilahja.

Oman rippikouluni jälkeen on rippikouluja ja konfirmaatioita sittemmin kertynyt minulle useita. Jälleen kerran sain tänä kesänä olla siunaamassa rippinuoria yhdessä kummien kanssa. Yhdessä vanhempien, kummien ja seurakunnan kanssa rukoilemme sinun elämääsi Jumalan siunausta. Toivon sinun myös löytävän paikkasi seurakunnassa ja paikkasi elämässä. Kaste kantaa!

Eeva Lahti