Laskiaisena laskeudutaan paastoon

Laskiaissunnuntaita vietetään tänä vuonna 14.2. ja laskiaistiistaita 16.2. Sana laskiainen ei viittaa laskiaisen mäenlaskuun vaan siihen, että silloin laskeudutaan paastoon. Laskiaissunnuntai on aina seitsemän viikkoa ennen pääsiäistä, joten sen ajankohta vaihtelee pääsiäisen mukaan. Sana pääsiäinen viittaa siihen, että silloin päästään paastosta.

Laskiaisen viettoon kuuluvat meillä suomalaisilla laskiaispullat ja hernekeitto. Koska katolisena aikana paasto merkitsi lihasta ja muista herkuista luopumista, laskiaisena syötiin mahat täyteen. Mitä rasvaisempi ruoka, sen parempi. Kermavaahdosta ja mantelimassasta saakin reilusti kaloreita.

Laskiaista on Suomessa vietetty myös riehakkaasti mäkeä laskien. Mäessä on huudettu: ”Pitkiä pellavia”. Mitä pidemmälle kelkka liukui, sen pidemmäksi pellavan uskottiin tulevana kesänä kasvavan. Myös iloiset hevosajelut ovat kuuluneet juhlintaan. Muuallakin maailmassa laskiaista vietetään riehakkain menoin, kuten Rion karnevaaleissa. Sanan karnevaali taustalla onkin latinan carne vale, ’hyvästi liha’.

Laskiaissunnuntai osuu tänä vuonna ystävänpäivälle 14.2., joka on Voiton ja Valentinin nimipäivä. Laskiaisen iloon sopiikin hyvin ystävien muistaminen.

Paastonaika kestää 40 päivää
Varsinainen paastonaika alkaa laskiaistiistain jälkeisenä päivänä, tuhkakeskiviikkona. Se kestää 40 päivää, pääsiäislauantaihin asti. Tuhkakeskiviikko on katumuksen päivä. Katolisessa maailmassa seurakuntalaiset saattavat yhä pukeutua silloin säkkiin ja sirotella pään päälle tuhkaa. Meidänkin kirkossamme on viime aikoina yleistynyt tapa viettää tuhkakeskiviikon messua, jossa pappi piirtää tuhkalla ristin seurakuntalaisen otsaan ja lausuu: ”Ota vastaan katumuksen merkki.”

Luterilaisessa Suomessa paastonaika ei ole yleensä merkinnyt lihasta luopumista. Kukin on paastonnut omalla tavallaan. Joku kieltäytyy lihasta, joku toinen leivonnaisista. Paastota voi myös vaikkapa television katselusta tai Internetin käytöstä. Olennaista on, että paastonaika valmistaa meitä hengellisesti pääsiäiseen.

(KT/Minna Saarelma)