Pääsiäistä odotellessa

En paastonnut tänä vuonna. Olisi ehkä kannattanut. Paastota voi muullakin tavalla kuin perinteisellä vedellä ja leivällä nälkiinnyttämisellä. Nykyään on vaikka mitä ekopaastoja, facebookpaastoja, teknologiapaastoja, jonkun tietyn ruuan tai herkun paastoamista jne. Itse tosiaan en valinnut mitään näistä.

Paastonaika on ollut minulle edelleen uusien asioiden oppimista. Juuri äskettäin opin miten tulostetaan osoitetarrat seurakunnan kopiokoneella – noin kolmen yrityksen jälkeen. Kevät on mennyt todella nopeasti ja paasto alkoi kenties vähän varkain. Joku fiksu akateemikko on joskus sanonut että uuden työtehtävän oppimiseen menee noin kaksi kuukautta. Voin allekirjoittaa tämän väitteen.

Tammikuu meni hujauksessa. Joku sähköposti? Kuka nuori? Mikä leiri? Miten tässä toimitaan? Työtehtävät tulivat uniin saakka. Helmikuussa koin ahaa-elämyksen ja ymmärsin mistä kaikesta minun työssäni on kyse. Lisäksi olin jo oppinut tuntemaan täällä pyörivät nuoremme. Nyt näin maaliskuun loppupuolella uskallan väittää olevani jo rutinisoitunut tekijä.

Takaisin paastoon ja pääsiäisen odotukseen. Paaston ideahan on hylätä hetkeksi jokin asia, ja keskittyä sen sijasta enemmän Jumalaan. Seurakunnassa ollaan töissä hengellisyyden parissa huomattavasti enemmän kuin opiskellessa, täytyy sanoa. Uusi työ ja harrastukseni kilpakausi toimivat hyvin tekosyinä jättää paasto väliin, mutta kenties juuri paastoamalla molemmista olisi voinut saada vielä enemmän irti. Ainahan voi oppia töiden tai harrastusten ohessa uutta myös Jumalasta, ja mikäs sen mahtavampaa.

Nuorisotyössä on ollut huikea meno koko alkuvuoden. Hiihtolomaviikkoa lukuun ottamatta ohjelmaa on ollut paljon. Olemme leireilleet Viherlahdessa, käyneet pelastuskurssilla, käsitelleet vaikka mitä aiheita isoskoulutuksessa ja nuortenilloissa yms. Nyt alkava hiljainen viikko rauhoittaa nuorisotyönkin pääsiäisen odotukseen. Pääsiäistä seuraakin sitten taas entistä kovempi hulina isosleirien yms. muodossa.

Ensi vuonna ehkä sitten paastoan. Onneksi kohta on pääsiäinen ja voimme jälleen todeta: Kristus on ylösnoussut!

Ville Väänänen

vs nuorisotyönohjaaja