Pyhäinpäivä on valon juhla

Pyhäinpäivänä vietetään vainajien ja edesmenneitten pyhien muistopäivää. Tällöin hautausmaita koristavat kynttilämeret. Kynttilöiden sytytys on perimmiltään symboli iankaikkisuuden toivosta ja uskosta kuoleman jälkeiseen elämään.

Suomessa tapa viedä muistokynttilä palamaan omaisen haudalle alkoi viime sotien jälkeen. Kynttilöitä vietiin aiemminkin vainajien haudoille, mutta tapa yleistyi 1940-luvulla, kun ihmiset halusivat osoittaa kunnioitustaan sodissa henkensä menettäneitä sankarivainajia kohtaan. Tapa laajeni kansan keskuudessa koskemaan kaikkia hautaan siunattuja omaisia.

Kynttilän liekki symbolisoi elämän valoa ja sammunut liekki kuolemaa. Nämä kaksi elämän peruskysymystä kohtaavat erityisesti pyhäinpäivänä. Kun elämän liekki sammuu maallisessa kuolemassa, se palaa edelleen ikuisessa elämässä Jumalan luona.

Pyhäinpäivän evankeliumi on Jeesuksen vuorisaarnan alussa oleva autuaaksi julistus. Seurakunnat järjestävät pyhäinpäivän hartaustilaisuuksia ja iltamessuja, joiden yhteydessä luetaan vuoden aikana ajasta iäisyyteen siirtyneiden vainajien nimet jokaiselle erikseen sytytetyin kynttilöin ja hiljaisin muistohetkin.

Pyhäinpäivä on tänä vuonna 4. marraskuuta.

Pyhäinpäivän vietto Raision seurakunnassa lauantaina 4.11.2017:

• klo 10 Pyhäinpäivän ehtoollisjumalanpalvelus - Reformaatio 500 v. Ruotsalo, V. Siltala, Evans. Seppeleenlasku menneitten sukupolvien muistomerkille.
  • klo 16 ja 18 Pyhien muisto - iltakirkko. V. Siltala, Ruotsalo, Evans ja Martinus-kuoro. Tilaisuudessa luetaan edellisen pyhäinpäivän jälkeen poisnukkuneiden seurakuntalaisten nimet ja sytytetään kynttilät heidän muistolleen. Luettavat nimet on jaettu tilaisuuksiin vainajien sukunimien mukaan, (klo 16: A-M ja klo 18: N-Ö).

Lähde: Kirkon viestintä
Kuva: Kari Vainio