Sydän laulaa Hoosiannaa

Ensimmäinen adventtisunnuntai ja Hoosianna kuuluvat yhteen. Suomen kirkot täyttyivät jälleen seurakuntalaisista, jotka halusivat aloittaa joulun odotuksen ja juhlaan valmistautumisen perinteisellä tavalla – jumalanpalveluksessa Hoosianna-virttä laulaen. Perinteet ja musiikki luovat juuri oikean tunnelman, ne virittävät juhlaan.

Suomea on pidetty erityisenä kuorolaulun maana. Oikeastaan voimme olla kiitollisia juuri Hoosianna-hymnille kuorolaulun kehittymisestä ja kirkkokuorojen syntymisestä. Kerrotaan, että toistasataa vuotta sitten paikkakunnan laulutaitoinen väki kokoontui innokkaan opettajan tai kanttorin johdolla erityiseksi Hoosianna-kuoroksi. Alussa nämä kuorot harjoittelivat vain Hoosiannaa ensimmäisen adventtisunnuntain jumalanpalvelusta varten, mutta vähitellen ohjelmistoa alettiin laajentaa. Näin syntyivät siis kirkkokuorot, mutta Hoosianna-hymni ei jäänyt vain kuorojen ”omaisuudeksi”. Vähitellen, vuosikymmenien kuluessa, siitä tuli koko seurakunnan kaiken ikäisten rakastama laulu.

Sain osallistua ensimmäisen adventin messuun omassa kotikirkossamme. Sain iloita laulun voimasta ja riemusta. Tunteet nousivat pintaan, kun koko seurakunta yhtyi täysin rinnoin laulamaan: ”Hoosianna, Daavidin Poika, kiitetty olkoon hän! Kiitetty Daavidin Poika, joka tulee Herran nimessä!” Minulle tuli vahva kokemus siitä, että juuri tällaista Jumalan kansan juhla on parhaimmillaan. Yhteinen laulu luo yhteyttä tuttujen ja ventovieraitten ihmisten välille. Se antaa voimaa ja iloa.

Adventin aikana on kaikilla halukkailla mahdollisuus nauttia yhteisen laulun riemusta monella tavalla. Jumalanpalvelusten ja erilaisten hartaustilaisuuksien lisäksi joululaulut kaikuvat konserteissa ja Kauneimmat joululaulut -tilaisuuksissa. Olet lämpimästi tervetullut kokemaan laulamisen riemua ja yhteislaulun voimaa! Kauneimmat joululaulut ovat hyväntekeväisyystilaisuuksia, sanan monessa merkityksessä. Musiikin terveysvaikutuksia on tutkittu eri yliopistoissa. Tutkimukset ovat osoittaneet, että jo lempimusiikin kuuntelulla on hyvää tekeviä vaikutuksia. Yhdessä laulamista pidetään varsinaisena terveyspommina!

Tänä vuonna seurakunnissa lauletaan Kauneimpia joululauluja jo 40 kerran. Me, yhteisestä laulusta terveyttä ammentavat, voimme olla tekemässä hyvää itsellemme, toinen toisillemme, mutta myös kaukana oleville lähimmäisillemme Suomen Lähetysseuran työn kautta. Meillä Raisiossa Kauneimpia joululauluja voi laulaa niin aamulla, päivällä, illalla kuin yölläkin, niin kuorolaulun, torvisoiton kuin oopperalaulaja Henrik Lambergin sooloilla maustettuna. Nyt on varaa valita!

Sydämellisesti tervetuloa laulamaan – siitä sydänkin pitää!

Katarina Engström