Tikku ristiin yhteisten asioiden puolesta

Seurakuntavaalit 2010: Ensimmäinen kerta -nää on meidän vaalit! ovat monelle nuorelle ja aikuiselle ensimmäinen kerta osallistua kirkon päätöksentekoon. Äänioikeuden alentaminen 16 ikävuoteen antaa mahdollisuuden seurakuntien hallintokulttuurin uudistamiselle.

Tällä hetkellä luottamushenkilöiden ikäjakauma ei ole tasainen.  Luottamushenkilöistä yli 60 % on yli 50-vuotiaita ja vain 7 % alle 30-vuotiaita. Seurakuntavaaleissa herätysliikkeet ja puolueet aktivoivat jäsenensä uurnille tehokkaasti. Mutta kuka edustaa tavallista seurakuntalaista, joka kasvattaa tilastoja joulukirkossa, rippikoulussa ja toimituksissa?

Kirkko toteuttaa nuorten osallisuutta tavalla, jota yhteiskunnassa vasta pohditaan. Kirkolliskokous päätti antaa äänioikeuden seurakuntavaaleissa kaikille 16-vuotiaille jäsenille. Eduskunta hyväksyi lakimuutoksen, joka astui voimaan 1.1.2009. Marraskuussa 2010 nuorten äänioikeus toteutuu ensimmäistä kertaa valtakunnallisesti.

Moni nuori aristelee asettua ehdokkaaksi siinä pelossa, että tehtävä onkin vaativa, puuduttava tai epäkiitollinen. Mutta luottamushenkilöksi ei synnytä vaan kasvetaan. Halu hoitaa yhteisiä asioita motivoi oppimaan tehtävässä tarvittavia taitoja yhdessä muiden kanssa. Luottamushenkilökoulutus on suuri apu. Kokouksiin valmistautuessa oma taustaryhmä tai -lista voi olla tukena. Yhdessä vaikuttamalla asiat etenevät.

Luottamushenkilöiden verkostoituminen niin paikallisesti kuin valtakunnallisestikin luo yhteyttä ja tukea. Nuorten osalta tämä toteutuu NAVI-verkoston kautta. Seurakunnassa vanhat konkarit, tuutorit tai työntekijät voivat kulkea uusien luottamushenkilöiden rinnalla.

Seurakuntavaalit 2010 järjestetään 14.–15.11.2010. Ennakkoäänestys tapahtuu 1.-5.11.2010. Vaaleilla valitaan Raision seurakunnan 27 luottamusmiestä vuosiksi 2011–2014.

Osallistumalla vaaleihin ehdokkaana tai äänestämällä, jokainen seurakuntalainen voi vaikuttaa seurakunnan toimintaan sekä kirkon tulevaisuuteen, vaikka se olisi ensimmäinen kerta. Pistäkäämme siis tikkua ristiin yhteisten asioiden puolesta!

Riikka Leskinen

tiedottaja