Uusi vuosi, uudet kujeet

Vanhat kliseiset lausahdukset pitävät edelleen paikkaansa. Vuosi 2013 tuo mukanaan ison pinon uusia kujeita. Jotkut pyrkivät elämänmuutoksiin ja uusiin tapoihin enemmän tai vähemmän pitävillä uudenvuodenlupauksilla. Minä puolestani aloitin työni nuorityönohjaajan viransijaisena Raision seurakunnassa 1.1. ja kyseessä on ensimmäinen kokopäivätyöni aiempien kesäteologin pestien lisäksi.

Ensimmäiset viikot ovat vierähtäneet isolta osin perehdytyksessä. Minulle on esitelty vajaan kahden viikon sisään seurakunnan paikat, työpisteeni, tehtäväni ja kymmenittäin uusia ihmisiä. Vähemmästäkin pää menee pyörälle, ja olen pahoillani teille kaikille joita olen kutsunut väärällä nimellä. Opin vielä. Minusta tuntuu että minut on otettu sydämellisesti mukaan työyhteisöön, ja koen olevani innostunut työtehtävistäni.

Hyppäsin siis mukaan nuorisotyöhön kesken opintojeni. Uteliaille voin kertoa että olen teologian kandidaatti Åbo Akademista. Nyt samaan aikaan nuorisotyön puolella on käynnissä pienimuotoinen työtehtävien muutos, mikä vaikuttaa työntekijöiden lisäksi eniten nuoriin. Työntekijöiden vastuualueita on hieman liikuteltu, ja minua näkee uutena kasvona mm. nuortenilloissa, hengareissa ja isoskoulutuksessa. Älkää huolestuko nuoret, eivät vanhat työntekijät ole mihinkään hävinneet vaan he ovat edelleen mukana.

Muutamassa seurakunnassa reissanneena minun täytyy kyllä todeta että asiat ovat mallillaan täällä Raisiossa. Raision seurakunnalla on hyvät resurssit ja puitteet jos jonkinnäköiseen toimintaan. Ajat luonnollisesti muuttuvat ja jotkut toiminnat sen myötä. Muutos ei ole kuitenkaan aina huono asia. Muutosten tuomat mahdollisuudet täytyy sen sijaan käyttää hyväksi. Kenties ne poikivat uusia parempia toimintamalleja ja –ideoita. Näin olisi mielestäni hyvä miettiä myös omassa elämässä. Sitä ei koskaan tiedä, millaisia mahdollisuuksia johonkin uuteen ja hyvään Jumala meille antaa oman elämämme muutoskohdissa.

Ville Väänänen
vs nuorisotyönohjaaja