Vielä jaksaa

Nuortenillassa tänä syksynä eräs tyttö kysyi minulta, että kuinka vanha on Vaisaaren koulu. Vastasin siihen, että oli se jo olemassa silloin 30- vuotta sitten, kun aloitin nuorisotyönohjaajana täällä. Illalla kotona mietin, että sanomani ei millään tavalla aiheuttanut hämmennystä tai kummastusta nuorten joukossa. Kuulun siis kai jollain tavalla Raision seurakunnan kalustoon. Paikkani on täällä, sohvalla istumassa nuorten, lasten tai aikuisten kanssa. On ollut jo kauan.

Lokakuun ensimmäisenä päivä tuli kuluneeksi 30 –vuotta siitä, kun aloitin Raision seurakunnassa nuorisotyönohjaajana. Olen saavuttanut työurallani erään virstanpylvään. Väistämättä tällaisen merkkipaalun saavuttaminen saa muistelemaan niitä aikoja, jolloin olin vastavalmistunut ja työurani alussa.

Mieleeni on erityisesti jäänyt silloisen lapsityön teologina toimineen lehtorin sanat ” Niin, sinä olet nyt paperilla pätevä.” Ja sitähän minä olin. Mitä muutakaan voi olla työuransa alussa, kuin paperilla pätevä. Ammattipätevyyttä on sitten vuosien mittaan tullut. Työ on opettanut tekijäänsä.

Minulla on myös toisenlainen muisto työurani alkutaipaleelta. Vanhempi työntekijä, joka ei puntaroinut pätevyyttä, vaan huolehti työtoverinsa hyvinvoinnista, kysyi päivittäin: ”Oletko sinä Eeva muistanut syödä?” Näitä vanhempia työtovereita, jotka muistavat muistuttaa nuorta innokasta työntekijää pitämään vapaapäivänsä, ruokatuntinsa ja lomansa, tarvitaan, jotta työntekijät jaksaisivat työssä. Varsinkin tällaisessa työajattomassa työssä, mitä kirkon hengellinen työ on.

Tänään toimin nuorisotyön mentorina eli tapaan niitä nuorisotyön ammattilaisia, jotka ovat työuransa alussa. Jotenkin toivon, että minun sanani heille olisivat kannustavia, rohkaisevia ja tukea antavia. Paperilla pätevästä on tullut toisten varovainen opastaja ja työhön perehdyttäjä. Toivon, että vanhempana työntekijänä rohkaisisin uusia työntekijöitä, niin kuin Paavali rohkaisi nuorta Timoteusta sanomalla: ”Kenenkään ei pidä väheksyä sinua nuoruutesi vuoksi. ”

Ajattelen myös, että kenenkään ei pidä väheksyä sinua tai minua ikääntymisen vuoksi. Iän myötä karttunut elämänviisaus ja hiljainen tieto ja työvuosien myötä hankittu ammattitaito ovat arvokkaita asioita työelämässä.

Hyviä työvuosia toivottaen

Eeva Lahti