Historia

Raision kirkko on yksi maamme vanhimmista, rakennusvuotena on pidetty vuotta 1305. Kirkko on nimetty Pyhän Martin, keski-ajan pyhimyksen mukaan, jonka kuva on myös Raision kaupungin vaakunassa.

Kirkon vaiheita

Kirkkoa on peruskorjattu useita kertoja. Vanhin osa on sakaristo, joka lienee alunperin ollut suurempi kuin nykyinen. Saarnatuolin juurella on merkkejä vanhasta kiviosasta, samoin pystysuora sauma, joka kertoo aikaisemmasta seinien yhtymäkohdasta. Kauneimmillaan sen arvellaan olleen 1650–luvulla. Silloin kirkko maalattiin sisältä uudelleen ja koristeltiin pitsimaaluksin ja seinäkangasmaalauksin.

Ilme muuttui nykyaikaiseksi

1960–luvun lopulta tehdyssä peruskorjauksessa kirkon ilme muuttui paljon. Vanhat maalaukset poistettiin suurelta osin, parveke poistettiin ja urut siirrettiin kuoriin. Lattiaa laskettiin noin 70 cm, penkit uusittiin mukavuutta ajatellen, sisääntulo muutettiin länsipäätyyn, johon avattiin tornin ja kirkko-osan kivipäädyt (aiemmin kirkkoon tultiin asehuoneen kautta). Puinen alttari poistettiin ja uusi tehtiin Gotlannin kalkkikivestä. Alttarin yläpuolella ollut hovimaalari R.W. Ekmanin 1860-luvulla maalaama alttaritaulu siirrettiin pohjoisseinälle.

1600–luvulla uusitun parvekkeen etulevyihin maalatut 16 profeetan kuvaa poistettiin. Kaappikello ja saarnatuoli konservoitiin. Kamiinan tilalle tuli kaukolämpö. Kirkon perusilmeestä tuli mustavalkoinen. Tämän korjaustyön suunnittelijana oli museoviraston arkkitehti Heikki Havas.

Käyttäjäystävällisyyttä lisätään

V. 1989 peruskorjauksessa tornin alaosa suljettiin ovilla. Näin saatiin kirkkoon eteistila. Parveke rakennettiin uudelleen ja edellisen korjauksen yhteydessä hankitut urut uudistettiin ja siirrettiin jälleen parvekkeelle. Nyt niissä on 20-äänikertaa. Valaistus ja äänentoisto uusittiin. Seinät puhdistettiin. Alttari irrotettiin päätyseinästä siten, että pappi on kasvokkain seurakunnan kanssa jumalanpalveluksen ajan. Asehuone sisustettiin lapsille ja morsiuspareille. Alttarikaide rakennettiin puolikaaren muotoon. Tämän suunnittelutyön teki arkkitehtitoimisto Laiho-Pulkkinen-Raunio.

Kirkon ainutlaatuista esineistöä

Kuvasivulle on koottu esimerkkejä esineistöstä eri vuosisadoilta. Ensiksi on ehdottomasti mainittava Liedon mestarin valmistama krusifiksi 1300-luvulta, ilmeisesti kirkon valmistuessa tänne hankittu. Se on voitonristi, joka erottaa kuoriosan varsinaisesta kirkkosalista.

Alttarin vasemmalla puolella on vanha ehtoollisvälinekaappi. Se on tammea ja konservoitaessa alkuperäinen pinta on saatu näkyviin. Yläosa kuvaa Jerusalemin muuria. Kaappi on keskiajalta.

Alttarin vieressä on kaappikello v. 1786. Raision "nuoret miehet" ovat sen lahjoittaneet. Omistuskirjoitus on oven sisäpuolella. Kello lienee turkulaista tekoa. Samalta vuodelta on rippikello oikealla, papin oven vieressä. Kirkkolaiva, täystakiloitu linjalaiva, on rakuuna Lenforsin rakentama v. 1786. Takila on uusittu v. 1857.

Kirkon peruskorjauksen yhteydessä löytyi vanhat astinkivet. Kivet on ajoitettu vuoteen 1100 - 1200 ja niiden arvellaan olevan vanhimmat suomalaiset hautakivet. Nykyään kivet ovat kirkon sisääntuloaulassa kertomassa Raision pitkää historiaa.