Vihkitoimitus

Vihkitoimituksen yhteydessä Raision kirkon alttarilla on kukkia ja palavat kynttilät, alttarin edessä on vihkiryijy. Muusta mahdollisesta koristelusta on hyvä keskustella kirkon suntioiden kanssa.

Häävieraat

Vihkiminen voi olla pieni kahden ystävän todistama tilaisuus tai suuri kirkkojuhla. Vieraat istuvat perinteisen tavan mukaan kirkon penkkeihin niin, että morsiamen sukulaiset ja ystävät ovat ovelta katsoen kirkon vasemmalla puolella ja sulhasen sukulaiset ja ystävät oikealla puolella.

Suositeltavaa on, että häävieraat tulevat kirkon etuosaan. Lähimmät sukulaiset istuvat etupenkeissä. Morsiusparin tullessa kirkkoon häävieraat nousevat seisomaan. Toimituksen aikana vieraat istuvat ja nousevat jälleen, kun morsiuspari poistuu kirkosta.

Riisin (tai vastaavan) heittäminen tapahtuu vihkitoimituksen jälkeen kirkon ulkopuolella. Se on paras jakaa vieraille kirkosta poistuttaessa ulko-ovella tai eteisessä.

Raamatuntekstit ja esirukous

Esirukouksen ja raamatuntekstejä voivat lukea esimerkiksi morsiusparin vanhemmat, ystävät, sisarukset ja kummit.

Esimerkki esirukouksesta

Sormuslupaus

Halutessaan vihittävät voivat lausua vuorotellen sormuslupauksen ennen kuin sormus pujotetaan sormeen. Sormuslupaus voi kuulua koruttomuudessaan näin: "Minä rakastan sinua, NN. Haluan jakaa ilot ja surut kanssasi ja olla sinulle uskollinen, kunnes kuolema meidät erottaa."

Morsiusmessu

Vihkiminen voidaan viettää myös morsiusmessuna. Se on jumalanpalvelus, johon sisältyy myös ehtoollisen vietto. Vihkipari ja häävieraat osallistuvat ehtoolliselle. Morsiusmessusta kannattaa sopia jo kirkkoa varattaessa, sillä se vaatii normaalia pidemmän vihkivarauksen.