Skip to content

Lähetyssihteerin nurkka

Lähetyssihteerin nurkkaan tulee kaikkea sellaista tietoa, mikä ei oikein mihinkään muualle sivuillamme sovi. Tälle sivulle voi myös pyytää näkymään lähetystyöhön ja kirkkojen kansainväliseen toimintaan liittyviä asioita. Lähetystyön on kuitenkin aina useamman tekijän toimintaa, josta Raision seurakunnan lähetystyö on osa. Pieni, tärkeä ja toimiva osa.

Lähetysseura: Naisten äänen on kuuluttava rauhantyössä konfliktialueilla
Tiedote. Julkaistu: 08.03.2017 klo 10:20
Suomen Lähetysseura

Naisten on saatava osallistua tasavertaisesti rauhanneuvotteluihin. Vain se takaa kestävän rauhan. Naisten tulee olla mukana myös konfliktin jälkeen rakentamassa rauhaa. Naiset jäävät edelleen sivuun rauhanprosesseissa: naiset olivat allekirjoittajina vain kahdessa rauhansopimuksessa 61:stä vuosina 2008–2012.[1]

Suomen Lähetysseura tekee vaikuttamistyötä, jotta naisten rooli rauhanprosesseissa vahvistuisi. Esimerkiksi Nepalissa Lähetysseuran tukemat naistenryhmät opettelevat konfliktinratkaisutaitoja ja ratkovat yhteisöjen yhteisiä ongelmia. Kolumbiassa Lähetysseura tukee rauhansopimuksen jälkeisen ajan rauhanrakennusta ja naisten aktiivista osallistumista siihen. Lähetysseura tukee syyrialaisia naisryhmiä ja -organisaatioita osana Syria Initiative -rauhanhanketta. Työtä tukee Suomen ulkoministeriö.

– Jos naiset eivät ole mukana rauhanprosesseissa, jää naisten näkökulma huomiotta. On kuitenkin tärkeää, että emme katso vain rauhanneuvotteluita. Naisten rooli on hyvin tärkeä myös rauhansopimuksen toimeenpanossa ja konfliktin jälkeisessä rauhan rakentamisessa. Esimerkiksi naisten taloudellinen voimaantuminen sekä poliittinen ja yhteiskunnallinen osallistuminen ovat kestävän rauhan kannalta merkityksellisiä. Kun myös naiset osallistuvat rauhanprosesseihin, on tutkitusti 35 prosenttia todennäköisempää, että saavutettu rauhansopimus on kestävä,[2] sanoo Lähetysseuran ulkomaantyön johtaja Rolf Steffansson.

– Naisten vähäiseen osallistumiseen vaikuttaa naisten yleinen asema yhteiskunnassa. Naisten paikka on ollut monissa maissa perinteisesti kodin piirissä, ei yhteiskunnallisten asioiden hoitamisessa. Naisten alhainen koulutustaso vaikeuttaa entisestään heidän osallistumistaan rauhantyöhön, kertoo Steffansson.

Suomen Lähetysseura tukee Tasaus-kampanjan tuotolla naisten koulutusta, verkostoitumista, taloudellista itsenäisyyttä ja osallistumista rauhantyöhön. Kampanja käynnistyy kansainvälisenä naisten päivänä 8.3.

 

[1] Women´s Participation in Peace Negotiations: Connections Between Presence and Influence, UN Women 2012: http://www.unwomen.org/~/media/headquarters/attachments/sections/library...

[2] UN Women: Facts and Figures: Peace and Security: http://www.unwomen.org/en/what-we-do/peace-and-security/facts-and-figures

Tasaus-keräykseen voi osallistua osoitteessa: www.tasaus.fi  tai lähettämällä tekstiviesti Tasaus5 (5 €) tai Tasaus10 (10 €) numeroon 16155.

Suomen Lähetysseura on vuonna 1859 perustettu Suomen evankelis-luterilaisen kirkon kansainvälinen toimija, joka toimii 30 maassa yhteistyössä paikallisten kirkkojen ja järjestöjen kanssa. Lähetysseura on myös ulkoasiainministeriön kumppanuusjärjestö ja yksi Suomen suurimpia kehitysyhteistyöjärjestöjä. www.suomenlahetysseura.fi

Meena Khan 7 (Kuvaaja: Prajwaal Maharjan). Kuvateksti: Nepalilainen Meena Khan osallistuu Lähetysseuran tukeman naistenryhmän toimintaan. Ryhmästä on tullut yhteisön rauhanrakentaja.