Omia ekotekoja

Raision seurakunta on saanut ympäristödiplomin ja kilvoittelu tällä saralla jatkuu. Ympäristöasioiden huomioiminen moninkertaistuisi, jos myös kaikki seurakuntalaiset alkaisivat tehdä ekotekoja arjessa.

Tässä joitain vinkkejä, jos et tiedä, kuinka päästä liikkeelle. Vinkit ovat pieniä, jotta kynnys niiden toteuttamiseen olisi matala.

1. Lahjoitan ylimääräiset tavarat tarvitseville ja kierrätykseen kelpaamattomat tavarat lajittelen huolella.
  2. Ostan ruokaa kaupasta vasta, kun pakastimesta, kaapeista ja jääkaapista ei löydy tarvittavia raaka-aineita aterian valmistukseen.
  3. Järjestelen jääkaapin uudelleen. Alan pitää silmänkorkeudella hyllyn etureunassa niitä ruokia, jotka pitäisi syödä ensiksi.
  4. Käytän ruoanvalmistuksessa mahdollisimman paljon lähellä tuotettua ruokaa ja kasviksia sekä luomutuotteita.
  5. En lotraa turhaan veden kanssa. Asennan suihkuun ja hanoihin vettä säästävät suuttimet.
  6. Ostan palveluita sekä toisenlaisia lahjoja läheisilleni.
  7. Käytän sähkölaitteita vain tarvitessani niitä. Muulloin pidän valaisimet ja laitteet suljettuina. Jatkojohtoon hankin virtakytkimen, jotta saan laitteista kätevästi virrat kokonaan sammutettua silloin, kun en niitä käytä.
  8. Vien omat tai ystäväni lapset metsäretkelle ja eväsrasiaan pakkaan kotimaisista raaka-aineista välipalan ja pulloon lisäaineetonta mehua.
  9. Suosin ympäristömerkittyjä tuotteita hankinnoissa.
  10. Hyödynnän julkisia kulkuvälineitä sekä omaa lihasvoimaa aina, kun mahdollista.