Adventtimyyjäiset täyttävät sata vuotta

Lähetystyön Adventtimyyjäiset järjestetään tänä vuonna sadannen kerran. Merkkivuosi olisi saattanut jäädä huomaamatta ilman eläkevuosiaan viettävän Raija Söderin kiinnostusta Raision lähetyshistoriaan. Mikrofilmiltä silmään tarttui Herättäjä-lehden ilmoitus ensimmäisistä myyjäisistä, joita puuhattiin Mahittulan koululle.

- Tuohon aikaan Raisiossa oli suuri innostus lähetystyötä kohtaan. Siihen lienee vaikuttanut muun muassa Frans Hannulan ympärillä syntynyt herätys, Raija kertoo. Tämän ja monta muuta mielenkiintoista tietoa Raija on tallettanut Raision lähetystyön historiikkiin. Työnsä Raija luovuttaa seurakunnalle, varsinaista julkaisua hän ei kuitenkaan suunnittele.

Raija Söder työskenteli itsekin seurakunnan lähetyssihteerinä parikymmentä vuotta vastaten useana vuonna myös adventtimyyjäisistä. Järjestelyistä hän on pitänyt taukoa, mutta 100-vuotisjuhlan kunniaksi hän istuu oman myyntipöytänsä takana.

- Tosi mukavaa, tulee vanhat hyvät ajat mieleen. Adventtimyyjäiset tapasivat olla minulle vuoden tärkein tapahtuma, jota järjestettiin pitkään. Paras tulos omana aikana oli komeat 18 000 markkaa, Raija muistelee.

- Lähetystyö vaatii rahaa, niin proosallista kuin se onkin. Olemme kuitenkin kaikin tavoin arvokkaan asian puolesta liikkeellä. Olen aina arvostanut lähetystyössä sitä, että kaikki sen eteenpäin viemiseksi tehty työ on arvokasta.

Uunituoreita pipareita
Mahittulan koululta myyjäiset ovat jo aikaa siirtyneet seurakuntatalolle, missä ne järjestetään tänäkin vuonna. Myynnissä on tuttuun tapaan ruokia, leivonnaisia ja käsitöitä, ja tapahtumaan jo lähes 30 vuoden ajan kuulunut ”pop up – ravintola” Herrojen keittiö kokkaa myyjäisväelle maistuvaa lohisoppaa miesten tapaan.

Vaikka satavuotisjuhlassa halutaan kunnioittaa perinteitä, uuttakin on luvassa:
- Nyt meiltä voi ostaa taatusti uunituoreet piparit! Alakerrassa Perheiden lauantai -tapahtumassa lastenohjaajat paistavat pipareita, vinkkaa lähetyssihteeri Katja Koskensalo.

Niin ikään ensimmäistä kertaa myyjäisten yhteydessä on esillä K12-taideklubin teoksia. Vanhemmilla ja muilla kiinnostuneilla on nyt mahdollisuus tulla tutustumaan nuorten teoksiin kuluneen syksyn ajalta. Lisäksi paikalla ovat partiolaiset omien myyjäistensä merkeissä. Juhlan kunniaksi jaetaan lisäksi ansiomerkkejä lähetystyötä pitkään palvelleille seurakuntalaisille.

Adventtimyyjäisten tuotto osoitetaan seurakunnan nimikkokohteisiin Angolaan, Thaimaan diakoniatyölle, Veli-Matti Vähäkivijärven työlle Etiopiaan, Veikkolan perheelle Hongkongiin sekä Piplia-seuralle Kiinan Raamattu-painotyötä varten.

Lähetyksen 100-vuotisjuhlamyyjäiset:

lauantaina 1.12. klo 10-14 seurakuntatalossa