Ekotekoja energian ja veden säästämiseksi

Raision seurakunnan 50 vesihanaan on lokakuussa asennettu ns. vedensäästösuuttimet. Asennuksen tuloksena vedenkulutus vähentyy tavallisissa käsienpesuhanoissa 30-60 %. Säästöt näkyvät selvästi koko energiankulutuksessa, sillä esimerkiksi kotitalouksien osalta veden lämmitys vie 20 % kaikesta energian käytöstä.

Vesihanojen suutinosat on vaihdettu seurakuntatalossa, hautausmaan huoltorakennuksessa sekä Viherlahden leirikeskuksessa energiatehokkaampaan malliin, joka pitää virtaaman hyvänä ja rajoittaa veden tuloa. Uudet suuttimet sekoittavat veteen ilmaa, jolloin vedenkulutus laskee noin 15-16 litrasta minuutissa noin 5-7- litraan minuutissa.

Suuttimien asentaminen liittyy Raision seurakunnan ympäristöohjelmaan vuosiksi 2010-2014. Tavoitteena on pienentää kiinteistöjen energian- ja vedenkulutusta, minkä todentamiseksi kulutuslukuja säännöllisesti seurataan. Kiinteistöjen energiankulutusta pyritään vähentämään vedensäästösuuttimien uusimisen lisäksi asentamalla led-valoja seurakuntasaliin sekä säätämällä Viherlahden ilmastointijärjestelmää.