Helatorstai: Kristus on läsnä kaikkialla

Helatorstai on Kristuksen taivaaseenastumisen juhla. Se on yksi vaikeimmin käsitettäviä pyhäpäiviä. Taivaaseenastuminen voi olla ajattelevalle ihmiselle kova koetinkivi.

Uskontunnustus sanoo, että Kristus kuolemansa jälkeen "astui alas tuonelaan". Ylösnousemuksensa jälkeen hän "astui ylös taivaaseen". Me, jotka nykyään tunnemme maankuoren kerrokset ja avaruuden äärettömyyden, joudumme kysymään: onko tuonela todella maan alla ja onko Jumalan asuinsija tosiaan ylhäällä? Ovatko tuonela ja taivas paikkoja, joihin mennään niin kuin Turkuun tai Tampereelle?

Jos helatorstain sanomaa kuuntelee tarkemmin, se voi kertoa jotakin hyvää myös meille teknistyneen ajan ihmisille. Helatorstailla on ainakin kaksi viestiä, jotka sanovat jotakin olennaista Jumalasta ja siitä, mitä hän meille merkitsee.

Ensinnäkin taivaaseen astuminen tarkoittaa, ettei Jeesusta enää nähdä samalla tavalla kuin aikalaiset aikoinaan hänet näkivät. Mestari on mennyt pois, Raamatun mukaa hän "erkani heistä".

Kun Jeesus astui taivaaseen, hän astui ajan ja paikan tuolle puolelle, mursi maantieteen ja kalenterin rajat. Hän, joka on taivaassa, ei ole sidottu vain yhteen paikkaan, vaan hän voi olla läsnä kaikkialla.  Kristus on koko maailman Vapahtaja.

Joskus saatamme kuvitella, että taivaaseen menneet omaisemme katselevat meitä tänne jääneitä, missä päin maailmaa sitten olemmekin. Vaikka he ovat menneet pois, ovat he salaperäisellä tavalla meidän luonamme, ehkäpä rukoilevatkin meidän puolestamme.

Toinen helatorstain viesti on: Kristus astui ylös taivaaseen ja istuu Isän oikealla puolella, jotta hän hallitsisi kaikkea.Taivas on kuninkaan ja valtiaan paikka. Kristuksen valta voi olla meidän silmiltämme kätkettyä, mutta silti todellista. Taivaasta käsin hän pitää koko maailmaa hallussaan. Turvallista.

Miksi emme siis uskoisi, että Kristus voi olla meidän kanssamme, vaikka emme näekään häntä luonnollisilla silmillämme. Tämä uskontotuus on merkillinen, yhtä aikaa vaikea käsittää ja kuitenkin lohdullinen ja iloinen. Kristus on mennyt taivaaseen, jotta hän voisi olla lähellä meitä.

--------

Emerituspiispa Eero Huovinen kirjoittaa kirkkovuoden juhlapyhien tiedotteet. Helatorstaita vietetään tänä vuonna 9. toukokuuta. Kirkkovuoden pyhäpäivät kertovat siitä, kuka Jumala on ja mitä hyvää hän meille lahjoittaa.