Kinkereitä kaiken ikäisille

Raision seurakunnassa ylläpidetään perinteitä järjestämällä kinkerit kaikille ja ”virsikinkereitä” alakoululaisille. Nykyisillä kinkereillä ei kuitenkaan opeteta lukutaitoa eikä anneta laiskanläksyä, kuten piispa Gezeliuksen aikana, vaan lauletaan ja puhutaan paikallisista asioista sekä kristinopista.

Krookilan kotiseutukeskuksen perinnekinkerit alkavat ruokailulla ja jatkuvat Raamatun luvulla sekä aiheeseen liittyvällä keskustelulla. Lippuja ruokailuun voi ostaa ovelta. Perinnekinkerit järjestetään yhteistyössä Raisio-Seuran kanssa. Kaiken ikäisille suunnatut Perinnekinkerit järjestetään sunnuntaina 6.3. klo 16 alkaen.

Alakoululaisten virsikinkereilläkään ei kuulustella lukutaitoa eikä kristinoppia, vaan ne ovat koulun yhteinen juhlahetki.  Kinkereillä lauletaan kanttori Sini Niemisen mukaan, täysin palkein ja laulamisesta nauttien. Virsilaulutunnit on toteutettu muunnellen Tv:stä lapsille tuttua formaattia Tartu mikkiin. Tällä tavalla lapset ovat innostuneet laulamaan virsiä.

Virsikinkereillä ja virsilaulutunneilla kolmasluokkalaiset saavat seurakunnan lahjana oman virsikirjan. Laulamisen lisäksi on tutustuttu virsikirjaan ja siihen kuinka sieltä löytää eri tilanteisiin esim. kastejuhlaan tai häihin sopivia virsiä..

Perinteiset kinkerit olivat rippikoulua edeltänyt opetustapahtuma maaseutualueilla. Kinkereillä opeteltiin muun muassa lukemaan ja luettiin katekismusta sekä Raamattua. Opettajana toimi usein pappi tai lukkari. Kinkereitä järjestettiin laajalti kansakoulujen yleistymiseen asti. Nykyään niitä järjestetään edelleen maaseudulla. Kaupungeissa kinkeritoiminta on hiipunut.