Laskiaissunnuntai: Kristus on rakkaus

Laskiaisena lapset ja lapsenmieliset laskevat mäkeä. Laskiaistiistai on iloinen päivä. Vaikka paaston aikaa edeltävä karnevaalihenki on Suomessa vieras perinne, kelkkailu on kivaa ja hernerokka maistuu.

Laskeutuminen paastonaikaan on sävyltään erilaista. Laskiaissunnuntaista alkaa neljänkymmenen päivän mittainen tie kohti Kristuksen kärsimystä. Elämän ilojen keskeltä laskeudutaan kohti ristiä ja kuolemaa.

Luulisi, että laskiaissunnuntain raamatunkohdat olisivat alakuloisia ja suruvoittoisia. Mutta joka vuosi kirkoissa luetaan rakkauden ylistyslaulu Paavalin Korinttilaiskirjeestä. Se on sama kohta, jonka olemme tottuneet kuulemaan avioliittoon vihkimisen yhteydessä.

"Rakkaus on kärsivällinen, rakkaus on lempeä. Rakkaus ei kadehdi, ei kersku, ei pöyhkeile, ei käyttäydy sopimattomasti, ei etsi omaa etuaan, ei katkeroidu, ei muistele kärsimäänsä pahaa, ei iloitse vääryydestä vaan iloitsee totuuden voittaessa. Kaiken se kestää, kaikessa uskoo, kaikessa toivoo, kaiken se kärsii." (1. Kor. 13:4-7)

Miksi rakkaudesta puhuvat sanat on sijoitettu laskiaissunnuntaihin, Kristuksen kärsimystien alkuun?

Vanhat kristityt uskoivat, että Paavali ei puhu vain ihmisten välisestä rakkaudesta. Perimmältään hänen sanansa ovat kuvausta Kristuksesta ja hänen rakkaudestaan. Kyse ei ole ensi sijassa ihmisten asenteista, vaan siitä, millainen Jumala on.

Kristus on se rakkaus, joka on kärsivällinen ja lempeä. Hän ei etsi omaa etuaan, vaan meidän ihmisten hyvää. Hän unohtaa itsensä ja käy kuolemaan meidän sijastamme. Hän ei halua vääryyttä vaan totuutta. Kaiken hän kestää, jotta meillä olisi vapaus. Hän uskoo silloinkin, kun meidän uskomme horjuu. Hän on toivo silloinkin, kun me emme enää jaksa toivoa. Hän kärsii koko maailman ja kaikkien ihmisten puolesta.

Meidän rakkautemme katoaa, mutta Kristuksen rakkaus pysyy.
---
Emerituspiispa Eero Huovinen kirjoittaa kirkkovuoden juhlapyhien tiedotteet. Laskiaissunnuntaita vietetään tänä vuonna 10. helmikuuta. Kirkkovuoden pyhäpäivät kertovat siitä, kuka Jumala on ja mitä hyvää hän meille lahjoittaa.