Ligetin ja Chopinin etydejä kirkossa

Raision kirkossa kuullaan syyskuussa harvinainen konsertti, kun pianotaiteilija Anne Kauppi esittää Ligetin ja Chopinin etydejä. Vaikka Chopinin teokset eivät esittelyä kaipaa, konsertissa esitettävät Ligetin teokset eivät ole kovin tunnettuja Suomessa. Kuitenkin Ligetin etydit ovat kauniita, jazzahtavia ja helposti ”sulatettavia”.

Vuosittain kymmeniä konsertteja esittäneen Anne Kaupin levyt ovat saaneet kansainvälisesti hyviä arvosteluja. Erityisesti Bach-, Ligeti- ja Chopin – tulkinnoista tunnetun pianistin soittoa on luonnehdittu muun muassa omintakeiseksi ja uudistukselliseksi.

Rytmisesti ja tonaalisesti rohkeat Ligetin Etydit ovat uudemman pianokirjallisuuden merkittävimpiä teoksia. Ligeti sekä maalaa että puhuu musiikissaan, ja jatkaa siten Chopinin ja Debussyn pianomusiikkitraditiota. Ligetin etydien ohjelmalliset nimet kertovat teosten sisällöstä hyvin tarkkaan. Hänen musiikissaan on kuultavissa kärsivän ihmisen ääni.

Anne Kauppi on opiskellut Espoon musiikkiopistossa ja Sibelius-Akatemiassa, jossa hän suoritti pianonsoiton III-kurssin maksimipistein. Ensikonserttinsa hän soitti vuonna 1980. Juilliardin musiikkikorkeakoulussa New Yorkissa hän opiskeli vuosina 1980–85 suorittaen ns. post-graduate diplomin opettajinaan.

Vuonna 1999 levy-yhtiö Alba julkaisi Kaupin soittamana Frederic Chopinin Preludit ja Scherzot, 2008 kaikki Etydit ja 2010 kaikki Balladit ja Fantasiat. Levyt ovat saaneet hyviä arviointeja kansainvälisissä American Record Guide ja Fanfare-lehdissä sekä kansainvälisellä Allmusic-sivustolla.

Anne Kauppi on esiintynyt useiden suomalaisten orkestereiden solistina ja hän on konsertoinut kotimaan lisäksi mm. Ruotsissa, Saksassa, Sveitsissä ja Yhdysvalloissa. Wihurin Säätiö ja valtion säveltoimikunta tukevat Anne Kaupin Ligetin pianomusiikin esitys- ja levytysprojektia. Ligetin Etydit-levy saataneen valmiiksi viimeistään 2014.

Ligetin ja Chopinin etydejä -pianokonsertti Raision kirkossa sunnuntaina 23. syyskuuta klo 18.