Messu ja Adventin iltamusiikki aloittavat joulun odotuksen

Kirkkovuosi alkaa ensimmäisestä adventtisunnuntaista, jota vietetään tänä vuonna 28. marraskuuta. Raision seurakunnassa adventin aika alkaa messulla sekä sunnuntai-iltana järjestettävällä Adventin iltamusiikilla. Adventin iltamusiikkia esittää Martinus -kuoro, johtajanaan kanttori Katarina Engström.

Ensimmäisenä adventtina lauletaan messussa perinteinen, saksalaisen G. J. Voglerin 1700-luvun lopulla säveltämä, Hoosianna-hymni. Sana hoosianna tarkoittaa ’auta, pelasta’.

Adventinaikana odotetaan Kristuksen tulemista joulun seimeen – ja samalla Hänen toista tulemistaan aikojen lopulla. Sana adventti tuleekin latinankielisestä ilmauksesta adventus Domini, joka merkitsee Herran tulemista.

Ensimmäisen adventtisunnuntain tekstinä on palmusunnuntaihin liittyvä kertomus Jeesuksen ratsastamisesta Jerusalemiin. Koko adventin aika on hartaan odotuksen aikaa, johon on perinteisesti liittynyt adventtipaasto, ns. pieni paasto. Meillä luterilaisilla se ei yleensä näy ruokailutottumuksissa, toisin kuin ortodokseilla ja katolilaisilla. Jäänteenä adventtipaastosta meillä on kuitenkin tapa syödä lipeäkalaa tai muuta kalaa jouluaattona, ennen kinkkuun tarttumista.

Adventin perinteisiin kuuluvat adventtikalenterit, joiden luukkujen avulla voi seurata joulun tulemista päivä päivältä. Ne tulivat meille 1900-luvun alussa Saksasta ja Ruotsista. Samoihin aikoihin Suomeen omaksuttiin Ruotsista myös tapa sytyttää kunakin adventtisunnuntaina uusi adventtikynttilä. Tämänkin perinteen juuret löytyvät Saksasta.

Adventti on nykyään myös aktiivista pikkujoulujuhlien aikaa. Pikkujouluissa on perinteisesti syöty joulupuuro ja pidetty leikillinen puuropuhe. Nykyään nämä yhdistysten ja yritysten järjestämät juhlat ovat lähinnä riehakkaita ravintolailtoja – ja sellaisina ristiriidassa kirkollisen adventinajan paastoa korostavan perinteen kanssa.

ADVENTIN ILTAMUSIIKKI

su 28.11. klo 18 kirkossa

Martinus -kuoron adventtikonsertti,

johtajana kanttori Katarina Engström.

Adventin sana kirkkoherra Pertti Ruotsalo.

Vapaa pääsy.