Pääsiäinen: Kristus antaa uuden elämän

Kirkkovuoden pyhäpäivät kertovat siitä, kuka Jumala on, ja mitä hyvää hän meille lahjoittaa.

Pääsiäinen on Kristuksen ylösnousemuksen juhla. Kuolemalla ei ole viimeistä sanaa. Tämän elämän jälkeen edessä on toinen ja uusi elämä.

Jo tämä ensimmäinen elämä on ihme ja pysyy ihmeenä. Tiede pystyy kyllä selittämään paljon siitä, miten elämä alkaa. Silti lapsen syntymä on aina ihme, jota voi vain hämmästellä. Kevään tulo ja uuden kasvun alku ovat nekin ihmeitä.

Pääsiäinen on ihmeistä suurin. Kristuksen ylösnousemus ylittää kaiken käsityskyvyn. Kerran kuolleen ihmisen herääminen ja paluu elävien maailmaan on ihme, jota ei voi selittää eikä todistaa. Jumalan Poika nousi kuolleista - kuka sen voi ymmärtää?

Hämmästyneitä ja ihmeissään olivat jo ensimmäiset opetuslapset. Tyhjälle haudalle tulleet naiset olivat ymmällään, miehet vielä epäuskoisempia. Vaikka ylösnousemuksen ihme oli opetuslapsille käsittämätön, sen merkitystä he saattoivat vähitellen aavistella. Outo tapahtuma alkoi muuttaa heidän elämäänsä. Voisiko heille itselleen käydä samoin kuin heidän Mestarilleen?

Toivo uudesta elämästä alkoi elää.

Apostoli Paavali näki paljon vaivaa ymmärtääkseen sitä, mitä hyvää Jeesuksen ylösnousemus voi lahjoittaa ja antaa. Paavali toivoo, että hän voisi tulla Kristuksen "kaltaiseksi" ja "osallistua" hänen kärsimyksiinsä.

"Minä tahdon tuntea Kristuksen ja hänen ylösnousemisensa voiman ja tulla hänen kaltaisekseen osallistumalla hänen kärsimyksiinsä ja kuolemaansa. Ehkä silloin saan myös nousta kuolleista." (Fil. 3:10-11)

Jumalan kanssa voi käydä niin kuin ystävienkin kanssa käy. Seura tekee kaltaisekseen. Kuolemattomia tai synnittömiä meistä ei tule - mutta Kristus alkaa elää meissä.

Tätä salaisuutta ensimmäiset kristityt ihmettelivät, kun he sanoivat: "Jumala herätti meidät yhdessä Kristuksen Jeesuksen kanssa ja antoi meillekin paikan taivaassa." (Ef. 2:6)

---

Emerituspiispa Eero Huovinen kirjoittaa kirkkovuoden juhlapyhien tiedotteet. Pääsiäistä vietetään tänä vuonna 31. maaliskuuta. Kirkkovuoden pyhäpäivät kertovat siitä, kuka Jumala on ja mitä hyvää hän meille lahjoittaa.