Palveleva puhelin auttaa joulunakin

Joulu ei tuo katkoksia seurakuntien Palvelevan puhelimen toimintaan, vaan palvelu toimii normaalisti myös pyhäpäivinä. Kuka tahansa voi soittaa nimettömänä Palvelevaan puhelimeen ja purkaa huoliaan koulutetuille vapaaehtoisille ja seurakuntien työntekijöille. Keskustelut ovat luottamuksellisia, sillä päivystäjillä on vaitiolovelvollisuus.

Palvelevan Puhelimen sihteeri Helena Samulin kertoo, että merkittävä osa soittajista on yksinäisiä. Joulun edellä yksinäisyys voi korostua entisestään.
”Yksinäisyys saattaa jännittää etukäteen, jos esimerkiksi on vuoden aikana menettänyt ihmisen ja odotettavissa on erilainen joulu kuin aiemmin”, Samulin sanoo.

Päivystäjät eivät ole ammattiauttajia, vaan he tukevat soittajaa omaan elämänkokemukseensa nojautuen. Palvelevan puhelimen numero on kaikkialla Suomessa suomenkielisille soittajille 01019-0071 ja ruotsinkielisille 01019-0072.

Nykyisin Palvelevaan puhelimeen on mahdollista soittaa myös ulkomailta. Ulkomailta soitettaessa numerot ovat +358 1019 0071 ja +358 1019 0072. Puhelin päivystää niin arkena kuin pyhäpäivinäkin sunnuntaista torstaihin kello 18-01 ja perjantaina ja lauantaina kello 18-03. Ruotsinkielinen päivystys on joka ilta kello 20-24.

Soitto Palvelevaan puhelimeen maksaa matkapuhelimesta soitettuna oman operaattorin laskutusperusteen mukaisesti ja lankapuhelimesta soitettuna paikallispuhelumaksun verran.

Palveleva puhelin on toiminut jo vuodesta 1964 lähtien. Vuonna 2008 Palvelevan puhelimen välityksellä käytiin yli 50 000 keskustelua. Naisia ja miehiä oli soittajissa lähes yhtä paljon.

Keskustelua kaipaava voi ottaa yhteyttä myös Internetin kautta. Verkon auttamispalvelu Palveleva netti toimii keskeytyksettä jouluaikanakin osoitteessa http://evl.fi/palvelevanetti. Viesteihin vastataan viiden päivän kuluessa.

Kirkon tiedotuskeskus