Piispa Makinen vieraili Salvadorin tuhoalueella

Hurrikaani Ida on aiheuttanut El Salvadorissa Väli-Amerikassa miljoonien dollareiden materiaaliset tuhot ja tappanut satoja ihmisiä. Hurrikaani Ida kulki läpi Väli-Amerikan sunnuntain 9.11. vastaisena yönä. Se aiheutti alustavien arvioiden mukaan miljoonien dollarien materiaaliset tuhot, tappoi satoja ihmisiä ja jätti tuhansia kodittomiksi.

Turun arkkihiippakunnan Salvador-toimikunnan ryhmä saapui 9.11. El Salvadoriin. Heti 10.11. ryhmä lähti Turun arkkihiippakunnan ystävyyskirkon, El Salvadorin luterilaisen kirkon piispa Medardo Gomezin kanssa tutkimaan pahiten tuhoja kärsineen San Vicenten alueelle Verapazin kylään. Seurueessa on mukana myös piispa Kari Mäkinen.

El Salvadorin alueista pahimmat vahingot syntyivät San Salvadorin pääkaupungissa, La Libertadin, La Pazin ja San Vicenten alueilla.

”Verapaz sijaitsee Chinchpontepec- tulivuoren juurella. Noin klo 1.30 aamuyöstä vuorenrinnettä valui mutavyöry, joka täytti talot mudalla ja vedellä tuhoten irtaimiston. Useat kyläläiset Verapazissa jäivät loukkuun taloihinsa. Toiset pääsivät ulos ja hakeutuivat turvaan”, kertoo silminnäkijä Maria Magana San Vicenten Verapazista.

”Sade jatkui voimakkaana ja mutavyöryn jälkeen vuorilta syöksyi alas noin kolme metriä korkea ja kaksikymmentä metriä leveä, auton kokoisia kiviä kuljettanut vesi- ja kivivyöry. Se jätti San Vicentessä, Verapazin kylässä alleen yli 40 taloa ja tuhosi kaiken alleen jäävän. Alustavien tietojen mukaan 500 ihmista on kuollut San Vicenten alueella, muilta vahingoittuneilta alueilta ei ole viela tarkkoja tietoja. Yli 13 000 ihmistä on joutunut jättämään kotinsa ja asuvat nyt tilapäissuojissa ja 60 ihmistä on kadoksissa.”

Maria Maganan koko sato tuhoutui eikä hänellä ole muita tuloja. Hän voi odottaa ainoastaan hallituksen, kirkon ja järjestöjen antamaa apua. Apua alueelle odotetaan myös perheiden Yhdysvalloissa asuvilta sukulaisilta.

"Tietoja saadaan hitaasti eristyksissä olevilta alueilta", kertoo seurueessa mukana oleva Raision seurakunnan tiedottaja Riikka Leskinen.

Sato on menetetty
Luterilaisen maailmanliiton Latinalaisen Amerikan alueen toiminnanjohtaja Phil Andersson arvioi, että materiaaliset tuhot yltävät jopa 300 miljoonaan dollariin. Hurrikaanissa tuhoutui satoja taloja, teitä, siltoja, terveysasemia, viemäri- ja vesi- sekä sähköverkostot monilla alueilla.

Lisäksi on menetetty sato. Hurrikaani iski pahiten maanviljelysvaltaisille alueille. Eläimet, kanat ja naudat ovat hukkuneet. Noin puolet papusadosta ja neljännes maissisadosta arvellaan tuhoutuneen. Sato oli lähes valmis korjattavaksi, ja seuraava satokausi alkaa vasta puolen vuoden kuluttua.

Ruoan turvaaminen ennen uutta satokautta on Phil Anderssonin mukaan yksi suurimmista huolenaiheista.

Tuhoalueilla veden ja ruuan tarve on suuri. Auttamiskeskuksissa tarvitaan myös vaatteita, patjoja ja väliaikaisia telttoja majoitusta varten. Luterilainen maailmanliitto on jo aloittanut avustustyöt ja heillä on käytettävissä noin 60-100 000 dollaria. Apua on saatu Yhdysvalloista, Saksasta, Ruotsista, Suomesta ja Norjasta.

Anderssonin mukaan eräs tärkeimmistä tehtävistä on kartoittaa tilanne, jotta oikea apu saan perille oikeisiin paikkoihin. LML tekee yhteistyötä El Salvadorin luterilaisen kirkon sekä paikallishallinnon kanssa tietojen keräämiseksi.

KT/ Riikka Leskinen, San Salvador, El Salvador