Uskon suuri asia on kaikille sama

Raision uusi pastori Hanna Vuorio on tutustunut moniin luterilaisuuden ja muun kristinuskon suuntiin. Papin työssä Vuorio pitää tärkeänä armon sanoman välittämistä, läsnäolemista ja kuuntelemista. Hanna Vuorio työskenteli ennen Raision pestiään pappina Turun Maarian seurakunnassa. Kotoisin hän on Lapista, Pellosta.

"Olen itse pienen paikkakunnan kasvatti. Raisiossakin on mukavalla tavalla tietty pienen kaupungin tunnelma. Ihmiset tulevat rohkeasti toivottamaan tervetulleeksi, liikennettä on vähemmän ja keskusta pieni. Vaikka onnistuin minä alkuvaiheissa eksymään muutaman kerran", Vuorio naurahtaa.

Vuorion omat hengelliset juuret ovat lestadiolaisuudessa, rauhansanalaisuudessa. Kesäisin tie vei usein äidin suvun sijoille Keski-Suomeen. Siellä Vuorio tutustui niin perusluterilaisuuteen, helluntailaisuuteen kuin Vapaakirkonkin toimintaan.
"Pidän ekumeniasta. Eri kristilliset kirkot uskovat kolmiyhteiseen Jumalaan ja siihen, että Jeesus on meidän syntiemme sovittaja. On hyvä nähdä eri kirkkokuntien pienet erot. Mutta samalla on tajuttava, että uskon suuri asia on meille kaikille sama. Kristittyjen ei kannata ruveta taistelemaan toisiaan vastaan."

"Rauhansanalaisuudesta minulle on ehkä selvimmin jäänyt ajatus synninpäästön tärkeydestä. Synninpäästö onkin itselleni liturgiassa erityisen merkittävä kohta", Vuorio sanoo.

Ajatus pappeudesta ei ollut itsestäänselvyys
Hanna Vuorio vihittiin papiksi vuonna 1996. Ajatus teologian opinnoista oli kypsynyt ylioppilaskirjoitusten aikana. Vaihtoehtona oli historian opiskelu. Teologisessa tiedekunnassa tavoitteena oli alun perin kouluttautuminen uskonnonopettajaksi, mutta paikka opettajalinjalle ei avautunut.

"Näin olikin parempi. Olen tullut myöhemmin siihen tulokseen, että halusin uskonnonopettajaksi, koska melkein kaikki sukulaiseni ovat opettajia. Ratkaisu tuntui tuolloin turvalliselta. Toiveen toteutumatta jääminenkin voi olla rukousvastaus."

Ajatus pappeudesta ei ollut muutenkaan itsestäänselvyys.
"Meni vähän aikaa ymmärtää, että tällainen tavallinen syntinen uskova voisi toimia pappina. Aiemmin ajattelin, että papin pitäisi olla tavallista pyhempi ja karismaattinen ihminen."

Vuorion mielestä papin on tärkeää olla läsnä, antaa keskusteluapua ja välittää armon sanomaa.

"On mukava tietää, että pappina voi olla ihmisille avuksi ja kuunnella heidän surujaan. Armon sanoma on minulle itselleni tärkeä. Haluan puhua ihmisille siitä, että meitä rakastetaan sellaisena kuin olemme."

Monipuolinen jumalanpalveluselämä tärkeää

Raisiossa Vuorio tekee papintyötä "toistaiseksi". Työsuhteen kesto riippuu virkojen täyttöprosessien aikatauluista. Vuorio asuu edelleen Turussa. Perheeseen kuuluu aviomies sekä 10-,8-, ja 5-vuotiaat lapset.

Vuorio ja monet muut papit pohtivat porukalla kirkon tulevaisuutta viime vuonna Järvenpäässä pidetyllä pastoraalikurssilla. Papit ennakoivat, että kirkon talous saattaa jatkossa heikentyä. Samalla moninainen vapaaehtoistyö korostuu, erityisesti diakoniatyön kohdalla.
"Arvot saattavat jatkossa koventua yhteiskunnassa entisestään. Kirkon tehtävä on laittaa tuolloin kapuloita rattaisiin", Vuorio sanoo.

Vuorion eräänä kirkollisena unelmana on, että kodeissa annettava kristillinen kasvatus voisi vahvistua. Hän pitää myös monipuolista jumalanpalvelustarjontaa tärkeänä.

"Monille kello kymmenen jumalanpalvelus on tärkeä. Vastaavasti monia puhuttelee Tuomasmessu-tyyppisten jumalanpalvelusten erilainen musiikki ja vapaampi rukoilu. Ja ymmärrän, että monet luterilaiset käyvät ortodoksisissa kirkoissa jo tunnelmankin takia."

Kirkon tulevaisuuden Vuorio näkee melko valoisana.
"Monesti väitetään, että jumalanpalveluksissa käy vain vanhempaa porukkaa. Mutta se ei ole totta. Monet nuoret osallistuvat nuorten messujen lisäksi myös seurakunnan yleisiin jumalanpalveluksiin."

Juhana Unkuri