Yhteisvastuu 2018 torjuu nälkää ja köyhyyttä Suomessa ja maailman katastrofialueilla

Keräys käynnistyy tuttuun tapaan helmikuun ensimmäisenä sunnuntaina 4.2.

Raisiossa keräyksen avaukseen kuuluu tuolloin messu kirkossa klo 10. Messun jälkeen on vuorossa kirkkokahvit seurakuntatalossa, jossa myös kerrotaan alkavan keräyksen teemasta ja tapahtumista Raisiossa sekä siitä, mitä hyvää edellisten keräysten avulla on saatu aikaan. Lipaskeräysten lisäksi seurakunnassa järjestetään kevään aikana useita keräykseen liittyviä tapahtumia.

Kevään ruokatrendi miljoonille ihmisille maailmassa on se, että ruokaa ei ole

Yhteisvastuu-kampanja 2018 haastaa suomalaisia pohtimaan nälkää. Millaista on elää päivästä toiseen ilman riittävää ravintoa ja nähdä lastensa kuihtuvan ruoan puutteesta? Entä miltä tuntuu tehdä mahdottomalta tuntuvia valintoja vuokran, lääkekulujen tai ruoan välillä? Nälkä on todellista, myös Suomessa, vaikka yltäkylläisyyden keskellä sitä on vaikea uskoa. Kevään ruokatrendi miljoonille ihmisille maailmassa on se, että ruokaa ei ole.

Yhteisvastuun vuoden 2018 teemana on riittävän ravinnon turvaaminen köyhyydessä eläville ihmisille maailman katastrofialueilla ja myös Suomessa, jossa arkipäivän ruokamenot ovat monille kohtuuttoman suuret, kun pienillä tuloilla sinnittelevät ihmiset joutuvat pakon edessä tekemään valintoja esimerkiksi kalliiden asumiskulujen, terveydenhuollon maksujen ja ruoan välillä.

Keräysvaroista 60 prosenttia ohjataan Kirkon Ulkomaanavun katastrofirahastoon. Varoilla autetaan katastrofien ja konfliktien aiheuttamissa hätätilanteissa pahiten kärsineitä ihmisiä ja turvataan heille muun muassa riittävän ravinnon, välttämättömien perustarvikkeiden ja puhtaan veden saanti sekä mahdollisuus terveydenhoitoon ja majoitukseen. Lapsille ja nuorille pyritään järjestämään mahdollisimman pian paluu kouluun.

Loput 40 prosenttia keräysvaroista käytetään taloudellisesti vaikeassa tilanteessa elävien ihmisten auttamiseen Suomessa Kirkon diakoniarahaston ja seurakuntien kautta. Diakoniarahastosta myönnetään avustuksia esimerkiksi välttämättömiin hankintoihin sairauden, pitkittyneen työttömyyden tai yllättävän elämäntilanteen vuoksi kohtuuttomiin vaikeuksiin joutuneille ihmisille. Seurakunnissa yhteisvastuuvaroin pyritään tuomaan välitöntä helpotusta vähävaraisten ihmisten arkeen esimerkiksi ruoka-avun kautta.

Täältä löydät lisätietoa Yhteisvastuu-keräyksestä ja kevään Yhteisvastuu-tapahtumista Raisiossa