Yhteisvastuukeräys 2014 käynnistyy

Yhteisvastuukeräyksen tuotolla kehitetään tänä vuonna suomalaista saattohoitoa ja turvataan ihmisoikeuksia Guatemalassa. Keräys käynnistyy sunnuntaina 2.2.2014.
Suomessa saattohoitoa tarvitsee vuosittain noin 15 000 parantumattomasti sairasta ihmistä. Tällä hetkellä vain osa heistä saa laadukasta tukea ja hoitoa elämänsä loppuvaiheessa. Liian moni kuoleva joutuu kärsimään tarpeettomasti.
Suomi ei noudata saattohoitosuosituksia
Sosiaali- ja terveysministeriön Saattohoitosuositusten (2010) mukaan jokaisella kuolevalla ihmisellä on oikeus hyvään saattohoitoon potilaan tarpeiden ja toiveiden mukaisesti myös kotona, palvelutaloissa ja vanhainkodeissa, ei ainoastaan sairaaloissa. Tämä oikeus ei kuitenkaan toteudu. Laadukkaan saattohoidon saaminen omalla kotipaikkakunnalla on sattumanvaraista. Pahimmillaan kuoleva potilas toimitetaan viimeisiksi päivikseen jopa satojen kilometrien päähän kodistaan ja rakkaistaan.
”Suomi ei myöskään täytä niitä suosituksia, joita Euroopan unioni ja Maailman terveysjärjestö ovat asettaneet inhimilliselle kuolemalle ja kärsimyksen lievitykselle”,Yhteisvastuun keräysjohtaja Tapio Pajunen huomauttaa.
”Jokaisella on oikeus arvokkaaseen kuolemaan. Kenenkään meistä ei pitäisi joutua kuolemaan kivuliaasti ja kärsien tai jäädä yksin tilanteessa, jossa raja näkyy, mutta matkaa vielä on”, Yhteisvastuukeräyksen 2014 esimies, Oulun piispa Samuel Salmi kiteyttää hyvän saattohoidon merkityksen.
Saattohoito-osaamista koko Suomeen
Yhteisvastuuvaroin luodaan valtakunnallinen saattohoidon osaamisverkosto. Keräyksen tuotolla järjestetään kuolevien parissa työskenteleville saattohoitokoulutusta sekä perustetaan saattohoidon tuki- ja neuvontajärjestelmä ammattihenkilöstön sekä potilaiden ja omaisten tarpeisiin. Hankkeen toteuttamista koordinoi TERHO-säätiö.
”Haluan asua kotona ja päättää itse asioistani mahdollisimman pitkään. Se, että tiedän hoitajan tulevan apuun aina tarvittaessa, on lisännyt turvallisuudentunnetta valtavasti”, syöpää sairastava 70-vuotias saattohoitopotilas Hilkka kertoo Yhteisvastuun Yleisradiolle tuottamassa tv-dokumentissa.
Guatemalassa tuetaan alkuperäiskansan yhteisöjä
Guatemalassa ihmisoikeusrikkomukset ovat arkipäivää. Alkuperäiskansan edustajia, mayoja, syrjitään monin tavoin. Oikeus koulutukseen, työhön tai palveluihin ei useinkaan toteudu. Huumerikollisuus, ihmiskauppa, jengiytyminen ja korruptio ovat jatkuvia ja kasvavia ongelmia. Naiset ja lapset kärsivät perheväkivallasta.
Guatemalassa yhteisöjä koulutetaan tiedostamaan ja vaatimaan oikeuksiaan omaan kieleen, kulttuuriin, maahan ja palveluihin. Lisäksi ehkäistään perheväkivaltaa ja tuetaan yhteisöjä kehittämään toimeentuloaan. Avun vie perille Kirkon Ulkomaanapu.
Yhteisvastuukeräykseen voi lahjoittaa puhelimitse 0600 1 7010 (10,26 € / puh. + pvm) tai 0600 1 7020 (20,28 € / puh + pvm), tekstiviestillä lähettämällä viesti APU5 (5 €), APU10 (10 €) tai APU20 (20 €) numeroon 16588 sekä osoitteessa yhteisvastuu.fi.
Yhteisvastuu on lähimmäisenrakkauden kansanliike ja Suomen suurin vuosittain järjestettävä kansalaiskeräys, joka auttaa hädänalaisia syntyperään, uskontoon tai poliittiseen vakaumukseen katsomatta Suomessa ja kehitysmaissa. Keräyksen suojelijana toimii tasavallan presidentti.
Keräyksen avajaisjumalanpalvelus lähetetään suorana Rovaniemen kirkosta Yle TV1:ssä su 2.2.2012 klo 10. Tasavallan presidentin keräyksen avauspuhe lähetetään Yle TV1:ssä klo 12.05.
Kuoleman turbulenssissa -dokumentti katsottavissa osoitteessa yhteisvastuu.fi 2.2. alkaen. Ensiesitys Yle TV1:ssä 9.2.2014 klo 18.10.
Lisätietoja:
keräysjohtaja Tapio Pajunen, p. 0400 870 041, tapio.pajunen@yhteisvastuu.fi
kampanjasuunnittelija Salla Peltonen, p. 044 288 4476, salla.peltonen@yhteisvastuu.fi
Yhteisvastuun verkkosivut osoitteessa yhteisvastuu.fi