Skip to content

Blogi

Arkipyhä

"Nähdä maailma hiekanjyvässä, ja taivas kedon kukassa, kantaa kädessä äärettömyyttä ja ikuisuutta tunnissa.” Näin kirjoitti William Blake 1800-luvun alussa. Runoilijan sanat voivat puhutella sellaista tämän ajan ihmistä, joka kaipaa kosketusta itseään suurempaan, johonkin pyhään. Ehkä ei ole tarvis etsiä kaukaa.

Reformaation merkkivuosi lähestyy loppuaan. Toivottavasti vuosi ei ole ollut vain historian muistelua vaan myös tuon ajan löytöjen elämistä arjessamme. Yksi tällainen on arjen pyhyys. Luther korosti, kuinka kaikki elämässämme, arkisetkin asiat, ovat Jumalan ihmeellistä lahjaa meille ja kuinka me palvelemme Jumalaa jokapäiväisissä töissämme. Lutherin mukaan vaipan vaihtaminen voi olla todellista jumalanpalvelusta, siis yhteyttä pyhään.

Opetellaan ihmettelemään arjessa. Kun aamulla heräät, pysähdy tarkastelemaan pyhää itsessäsi ja ympärilläsi. Ihmettele yön aikana levänneitä aistejasi, jolla havainnoit aamuista maailmaa. Hämmästele, kuinka kaurapuuro ja aamukahvi antavat energiaa päivän töihin. Pysähdy työmatkalla tuntemaan alkutalven kuulas kirpeys. Huomaa myös, millaisia ainutlaatuisia ihmeitä ympärilläsi olevat ihmiset ovat.

Antti Pajunen
pastori