Skip to content

Blogi

Ei niin pahaa, ettei aina jotain hyvääkin

Olen seurannut paljon uutisointia Japanin maanjäristyksestä ja siihen liittyvistä ongelmista, esimerkiksi Fukushiman ydinvoimalaonnettomuudesta. Maanjäristys on aiheuttanut monille ihmisille vaikeuksia ja mullistanut joidenkin ihmisten koko elämän. Jälleenrakennus kestää pitkään ja on selvää, että japanilaiset tarvitsevat paljon tukea selviämisessään. Vaikka maanjäristys ja sen seuraukset ovat olleet monille ihmisille kohtalokkaita, olen havainnut myös erään ilmiön, jota pidän pelkästään positiivisena.

 

Facebookissa on ollut useita ryhmiä nimellä ”Pray for Japan”, rukoile Japanin puolesta. Ihmiset ovat kirjoitelleet näihin ryhmiin omia rukouksiaan ja toivoneet japanilaisille voimia kestää. Kirjoitetut rukoukset eivät ole olleet pelkästään kristittyjen kirjoittamia, vaan monin eri tavoin uskovien ihmisten kirjoittamia rukouksia. Osa rukouksista oli kirjoitettu kielillä, joita en ymmärrä ja osa kirjaimin, joita en osaa lukea. Rukousten joukossa oli muun muassa perinteinen buddhalainen rukous Bhutanista, japanilaisia buddhalaisia ja shintolaisia rukouksia, muslimien rukouksia ja kristittyjen rukouksia kirkkokuntaan katsomatta.

 

Minusta oli liikuttavaa huomata, että ihmiset ympäri maailmaa uskonnosta riippumatta pystyvät olemaan samaa mieltä siitä, että japanilaisten puolesta olisi hyvä rukoilla. Myötätuntoa ei tässä toisinaan kurjassa maailmassa ole ikinä liikaa.

 

Muistan omissa rukouksissani japanilaisten lisäksi kaikkia niitä ihmisiä, jotka rukoilevat japanilaisten puolesta. Osaltaan he palauttivat oman uskoni siihen, että ihmiset pystyvät elämään sovussa keskenään ja olemaan toisilleen hyviä.

 

Hannu Back
vs. nuorisotyönohjaaja