Skip to content

Blogi

Huolettomana syksyyn!

Kesän loppuessa ja koulujen alkaessa kohtaavat lapset ja nuoret jälleen luokkatoverinsa. Edessäpäin on taas pitkältä tuntuva kouluvuoden aherrus, nuoren tai lapsen elämälle keskeinen opintie. Myös kesälomasesonki on päättymässä ja paluu työpaikalle on todellisuutta monille näinä viikkoina. 

 

Tehokkuusajattelun läpäisemässä yhteiskunnassamme on jäänyt kuitenkin vähälle huomiolle se, mitä koulun, laitosten ja päivätyön ulkopuolella opitaan ja tehdään. Tässä suhteessa koko kesä on mitä parhainta kasvun aikaa.

 

Väliaika koulusta, harrastuksista, töistä ja arjen rutiineista on joutilaisuuden, levon ja ennen kaikkea kasvun aikaa. Kun elämä ympärillämme muuttuu ja aloitamme kesäpäivät muista ympärivuotisista sidoksista vapaina, opimme uutta itsestämme: Ilman luokkahuoneen roolia olen tällainen. Kun kiire ja stressi eivät painosta pystynkin hymyilemään pelikuvalleni. Kesä antaa aikaa tutustua uusiin juttuihin, ihmisiin ja löytää uusia mielenkiinnon kohteita. Kesä antaa mahdollisuuden oppia ystävistä ja itsestä uutta.

 

Matteuksen evankeliumissa sanotaan:
Sen tähden minä sanon teille: älkää huolehtiko hengestänne, siitä mitä söisitte tai joisitte, älkää ruumiistanne, siitä millä sen vaatettaisitte. Eikö henki ole enemmän kuin ruoka ja ruumis enemmän kuin vaatteet? Katsokaa taivaan lintuja: eivät ne kylvä, eivät ne leikkaa eivätkä kokoa varastoon, ja silti teidän taivaallinen Isänne ruokkii ne. Ja olettehan te paljon enemmän arvoisia kuin linnut! Kuka teistä voi murehtimalla lisätä elämänsä pituutta kyynäränkään vertaa?

 

Kesäiset Jeesuksen sanat Jumalan huolenpidosta vuorisaarnassa kehottavat suuntaamaan ajatuksia maallisista murheista kohti Jumalan valtakuntaa. Murheemme ja huolenaiheemme sekä arjen rutiinit ja kaikki jokapäiväiset roolit ovat kuin vaatteita, joita puemme päällemme. Tarvitsemme niitä pysyäksemme lämpiminä, toisinaan enemmän ja toisinaan vähemmän. Toisinaan vaatteita on kuitenkin hyvä tuulettaa ja joskus ne on otettava kokonaan pois peseytymistä varten. Samalla muistamme miltä näytämme vaatteiden alla, jonne muut harvoin näkevät.

 

Kesälomalla kevennämme näin vaatteita sekä henkisesti että kirjaimellisesti. Kun saamme etäisyyttä arjen työtä, koulunkäyntiä ja muita elämänjärjestykseen koskeviin huoliin, voimme uudelleen arvioida niitä, laittaa asioita tärkeysjärjestykseen. Tällöin tapahtuu kasvua. Kenties voimme todeta jotkin murheet ja huolet toisarvoisiksi ja näin keventää taakkaamme. Liika vaatetuskin on aina liikaa, liian paksujen vaatteiden alla me tukahdumme.

 

Jumala tuntee meidät läpikotaisin. Hän näkee lävitsemme ja tuntee meidät rooliemme, murheidemme ja huoliemme alla. Jumalan edessä emme tarvitse huoliamme ja murheitamme. Jumalan edessä saamme rohkeasti olla alasti kuin Aatami ja Eeva paratiisissa. Liiat taakat vievät huomiomme pois Jumalasta. 

 

Loman lopulla voimme jättää ylimääräiset murheemme Herran huomaan. Hän antaa meille jokapäiväisen leipämme ja huolehtii niistä asioista, joihin me emme voi vaikuttaa. Rakastava Luoja lahjoittaa meille kasvun ja kantaa tehtävissämme ja toimissamme. Hän seuraa ilolla kun kesän lopuksi huomaamme, että olemme taas kasvaneet ulos viimevuotisista syyshousuistamme.

 

Ilari Huhtasalo
kesäteologi