Skip to content

Blogi

Jumala loi ajan, mutta ihminen kiireen

On kulunut viikko kellojen siirrosta kesäaikaan. Iltavirkkuna yksilönä en oikein osaa mennä ajoissa nukkumaan, koska sisäinen kelloni ei kerro vielä sellaisesta ajasta. Vastaavasti, arvaatte varmaan, aamut ovat hirveitä. Aivot nukkuvat täysillä, vaikka kroppa on jo menossa.

 

Kerrankin tämä maa voisi ottaa mallia Venäjästä ja jäädä pysyvästi kesäaikaan. Kyllä sinne aamun pimeyteen vielä jotenkuten kömpii, kun pakko kerran on, mutta iltapäivän pimeys talviaikana jo ennen neljää vetää mielen harmaaksi.

 

Iltaelävä kaipaisi valoisat hetket töistä lähtöön ja sen jälkeiseen aikaan. Tieteellisesti on muuten tutkittu, että suurin osa maapallon väestöstä on iltavirkkuja ja nukkuisivat mieluusti aamulla pitkään. Valitettavasti vähemmistön aamuterrori nostaa meidät enemmistönkin jalkeille hävyttömän varhain.

 

Raamatussa ajasta puhuu selkeimmin Saarnaajan kirjan kolmas luku: ” Kaikella on määrähetkensä, aikansa joka asialla taivaan alla.”  Suurimpaan osaan ihmisten ja jopa kansojen kohtaloista Jumala itse sanoo, että kaikelle on aikansa.

 

Toisaalta on helpottavaa tajuta, että kaikille isoille ja tärkeille asioille on oma aikansa. Mutta mikään ei estä siirtämästä ajatusta myös tavalliseen arkiseen päivään.

Kaikki me tiedämme, että aika on rajallista vuorokaudenkin mittakaavassa. Ihmiskunta on joskus aikoja sitten sopinut, että vuorokausi kestää 24 tuntia ja piste. Kukaan ei saa enempää eikä vähempää tunteja käyttöönsä.

 

Monet viisaat ihmiset ovat laskeneet, että ihminen tarvitsee keskimäärin noin 8 tuntia unta. Jopa lyhyellä matikalla osataan laskea, että jäljelle jää 16 tuntia. Jos vielä tänä päivänä kuulut siihen ihmisten osaan, jolla on määräaika mennä töihin, niin työpäivänkin mitaksi on usealle laskettu 8 tuntia.

 

Viimeinen määräaika, jota voit sitten käyttää ns. miten lystäät, on 8 tuntia sekin. Toki me kaikki tiedämme, että ihan näin suoraviivaista elämä harvoin on, mutta toisaalta tämä määräaikamitta on hyvä apukonsti siihen, kun kamppailemme jatkuvan kiireen ja ajan riittämättömyyden kehässä. Tämän avulla meidän on helpompi muistaa, että vuorokaudessakin on kaikelle määräaikansa.

 

Katja Koskensalo

lähetyssihteeri