Skip to content

Blogi

Kättä päälle!

Kun jostain asiasta on sovittu, on tapana sanoa ”Kättä päälle” ja läimäyttää sopimuksen merkiksi kädet yhteen. Vietämme tänä vuonna YK:n Lapsen oikeuksien 20-vuotisjuhlavuotta. Pääviestinä on, että lapsilla on omat oikeudet. Lapsella on oikeus tulla nähdyksi ja kuulluksi: oikeus saada huomiota, oikeus hyvään elämään ja erityiseen suojeluun. Kaikki alle 18-vuotiaat kuuluvat sopimuksen piiriin.

Yksi tapa tehdä lasten oikeuksia tunnetuksi on Kättä päälle -haastekampanja, jossa tehdään sopimuksia lapsilähtöisesti. Kättä päälle -sopimus syntyy helposti. Lapsi voi sopia aikuisen kanssa yhteisistä leivontahetkistä, lukutuokioista, lätkämatsista tai vaikkapa uintimatkasta. Sovitaan, että mennään ensi kesänä mahdollisimman monta kertaa metsään ja tehdään siellä aina kukkaseppele. Sovitaan, että jatketaan iltasatujen lukemista niin vanhaksi kuin lapsi itse haluaa.

Aikuiset voivat sopia keskenään vaalivansa hitauden ja olemisen kulttuuria perheessään. Perheessä voidaan sopia, että lauantaina on yhteinen leffailta tai sopia, että sunnuntaina syödään yhdessä. Tavoitteena sopimuksissa tulisi olla yhdessäolo ja että sopimus pitää!

Tämän kesän lastenleirillä lapset tekivät kuvakollaaseja aiheesta Lapsen hyvä elämä. Lasten töissä näkyi perheen kanssa yhdessä oleminen. Yhdessäolosta ja yhdessä tekemisestä syntyy lapsen hyvä elämä.

Tehdäänkö sopimus, että tehdään sopimus? Kysy lapseltasi tai nuoreltasi mistä hän haluaisi kanssasi sopia. Keskustelkaa perheen yhteisistä sopimuksista. Mieti minkä sopimuksen sinä haluaisit tehdä. Tehdään sopimus ja sanotaan yhdessä - Kättä päälle!

Kättä päälle - sopimuskaavakkeita voi vapaasti ladata osoitteesta www.kättäpäälle.fi 

 

Eeva Hörkkö

Nuorisotyönohjaaja