Skip to content

Blogi

Kauimmainenkin on lähimmäinen

Olen lähtenyt monta kertaa. Lähtenyt lähelle ja kauas. Kaukana on tullut lähelle ja kauimmaiset läheisiksi.

Olen lähtenyt oppiakseni, nähdäkseni, kokeakseni. Olen lähtenyt tullakseni avarakatseisemmaksi ja suvaitsevammaksi, oppiakseni ymmärtämään ja hyväksymään. Olen lähtenyt ollakseni inhimillisempi. Ja olenkin saanut oppia, kantapään kautta, lähellä ja kaukana.

Elämä on tässä ja nyt. Ne, jotka ovat lähellä nyt, läheisimpiä, ovat huomenna kaukana, kauimmaisia. Mikä erottaa läheisen ja kaukaisen? Vain tila, aika, mieli. Elämämme kietoutuvat yhteen. Tekomme ja tekemättömyytemme vaikuttavat kaikkeen ja kaikkiin.

Tee toisille niin kuin haluaisit itsellesi tehtävän. Anna hyvän kiertää, sillä hyvä kiertää. Jaa se, mitä sinulla on annettavana, sillä jaettuna jaettava kertautuu.

Ole läsnä, niin näet että kaikki lähelläsi olevat ovat lähimmäisiäsi ja kaikki kauimmaiset ovat mahdollisia lähimmäisiäsi. Näin ympyrä sulkeutuu ja jokainen on toisensa lähimmäinen.

Entä mitä haluamme läheisimmille? Kaikkea hyvää, aina. Niinpä meille ei jää muuta vaihtoehtoa, kuin tehdä hyvää kaikille, sillä kaikki olemme toistemme mahdollisia läheisiä.

On sama tekeekö hyvää lähellä vai kaukana, kukaan ei voi olla joka paikassa. Mutta jos teemme kaikki hyvää siellä missä olemme, missä haluamme olla, missä viihdymme, missä meillä on jotain annettavaa ja jos hyväksymme, että kauimmaisetkin ovat läheisimpiämme, maailmasta tulee parempi paikka elää, kaikille.

Siksi lähden taas. Jotta seuraavista kauimmaisista tulisi läheisiä ja jotta voisin oppia lisää, jakaa mitä minulla on jaettavana ja rakentaa heidän kanssaan parempaa maailmaa. Olla ihminen ihmiselle, lähimmäinen lähimmäiselle.

Riikka Leskinen
tiedottaja

Tiedottaja Riikka Leskinen jää vuorotteluvapaalle 1.2.2016. Sitä ennen hän pitää vuosilomansa alkaen 27.11.2015. Leskinen lähtee Suomen Lähetysseuran kautta Luterilaisen Maailmanliiton Kolumbian toimistoon viestinnän tehtäviin.

Kolumni on julkaistu Hiljaisuuden ystävät -aikakausijulkaisussa no 3/2015.