Skip to content

Blogi

Kaveria ei jätetä

Avaan tietokoneen ja pian ruudulla näkyy tuttu kuva, jossa kaksi henkilöä kulkee yhteistä matkaa. Heidän katseensa on suunnattu minua kohti. Jälleen kerran mietin, mistä ystävykset ovat tulleet, minne he ovat matkalla ja mitä he ovat keskenään jutelleet.  Jotakin tärkeää ja syvällistä he ovat keskenään jakaneet. Ehkäpä jotakin suruun tai elämän kipupisteisiin liittyvää, sillä toisen käsi lepää ystävän olkapäällä kuin lohduttaen. Kuitenkin ystävyksistä huokuu yhteisymmärrys, rauha ja levollinen luottamus.

Kuva puhuu minulle vahvasti kaiken kestävästä ystävyydestä. Se kertoo siitä, että kaveria ei jätetä. Kaveria ei jätetä, vaikka elämässä tapahtuisi mitä tahansa tai maailma muuttuisi miten nopeasti tahansa. Kaveria ei jätetä etenkään silloin, kun suru kohtaa tai kun ahdistus tuntuu ylitsepääsemättömältä. Yhdessä vierekkäin, käsi toisen olkapäällä, ystävykset voivat katsoa elämää ja tulevaisuutta vailla pelkoa.

Tuo tietokoneeni näytöllä oleva kuva on peräisin 500-luvulta. Se on vanha koptilainen ikoni. Matkalaisten nimet on kirjoitettu henkilöhahmojen viereen: Vapahtaja ja Isä Menas, Vartija. Ikoni on tullut tunnetuksi myös ystävyyden ikonina, sillä Kristuksen käsi on Pyhän Menaksen olkapäällä. Ihmiseksi syntynyt Vapahtaja kulkee rinnalla. Hän kulkee ihmisen tietä ja ottaa kantaakseen kaikki taakat, jotka painavat hänen ystäviään.

Ikonin keltaisena, oranssina ja punaisena hehkuvat värit sopivat erityisesti pääsiäisaikaan. Juuri nyt meitä jokaista kutsutaan Ylösnousseen Kristuksen askelissa kulkemaan toinen toistemme rinnalla, kantamaan toistemme taakkoja, lohduttamaan niitä, jotka surevat, iloitsemaan niiden kanssa, jotka riemuitsevat.

”Monin kielin keskellämme nousee kiitos Kristuksen.

Yhteen Herraan uskallamme, määränpää on yhteinen.

Luokoon keskellemme hän ykseyden näkyvän.

Uudeksi luo kaikki, Herra, kylvä toivo pelkääviin.

Saimme näyn ja kutsumuksen Ylösnousseen askeliin.

Todistamme palvellen seuraajina Kristuksen.” Virsi 449: 1, 3.

 

Katarina Engström

kanttori

Raision seurakunta