Skip to content

Blogi

Oi muistatko vielä sen virren, jota lapsena laulettiin?

Hartaus on alkamassa vanhainkodin päiväsalissa. Tervehdimme asukkaita, näitä ihania mummoja, pappoja ja hoitohenkilökuntaa. Olemme papin kanssa etukäteen pohtineet sopivaa teemaa ja siihen sopivia lauluja ja virsiä, jotka kertoisivat kuulijoille Jumalan huolenpidosta ja voimasta.

 

On aika aloittaa, mutta sitä ennen jaamme virsikirjoja ja lehteilemme osallistujille valmiiksi esiin oikean virren sanat. Kun annan isotekstisen virsikirjan paljon työtä tehneisiin käsiin pohdin jaksavatkohan ne kannattaa sitä. Näkyyköhän tekstistäkään mitään? Katse, jonka kohtaan, on lempeä ja ymmärtäväinen; se saa minutkin hymyilemään.

 

Usein vanhukset muistavat monen laulun sanat ulkoa ja näin pääsevät osallistumaan laulaen tai vaikkapa hyräillen hartauden musiikkiosuuksiin. On koskettavaa, miten moni dementoitunutkin voi yhtyä jo lapsuudessa oppimaansa virteen, vaikka muisti ja vuorovaikutus ei enää muuten onnistuisi.

 

Musiikin on useissa tutkimuksissa todettu vaikuttavan suotuisasti ihmisen verenpaineeseen ja aineenvaihduntaan. Se voi rauhoittaa levotonta ja virkistää uupunutta, valaista masentunutta mieltä ja auttaa purkamaan erilaisia tunteita.

 

Musiikki vaikuttaa niin kuultuna kuin itse soitettuna tai laulettuna. Se lisää elimistön endorfiinituotantoa ja tuottaa sitä kautta mielihyvää. Tutut laulut ja virret luovat turvallisuudentunnetta ja aktivoivat muistin toimintaa sekä antavat tunne-elämyksiä. Olen kiitollinen, että voin tässä työssä olla mukana välittämässä hengellistä sanomaa, lohtua, turvaa ja tukea musiikin avulla.

 

Hartauden lopuksi laulamme Suojelusenkeli-laulun. "Maan korvessa kulkevi lapsosen tie, vaan ihana enkeli kotihin vie. Niin pitkä on matka, ei kotia näy, vaan ihana enkeli vieressä käy." Moni tapailee sanoja, muutaman silmät kyyneltyvät. Huoneeseen laskeutuvat muistot ja rauha. Herran siunauksen aamen lausutaan painokkaasti. Jokaisen matka jatkuu kuten on tarkoitus ja - kuten laulussa kerrottiin - enkeli kulkee vierellämme. Me saamme aina olla turvallisella mielellä.

 

Sini-kanttori