Skip to content

Blogi

Pääsiäisen perinteillä kristillinen perusta

Elämä murtautuu pääsiäismunasta
Pääsiäismuna on ikuisen elämän ja ylösnousemuksen vertauskuva. Munan kuori kuvastaa Jeesuksen hautaa, jonka läpi elämä murtautuu. Suklaamunien yllätys symboloi iloa siitä, että Jeesus ei olekaan kuollut.

 

Legendan mukaan jo Magdalan Maria antoi ensimmäisen pääsiäismunan Rooman keisari Tiberiukselle. Samalla hän kertoi Jeesuksen nousseen kuolleista. Alun perin pääsiäismunat värjättiin punaiseksi, sillä väri yhdistyy ristillä vuotaneeseen Jeesuksen vereen.

 

Mämmi viittaa synnistä puhdistumiseen
Mämmin merkitys juontuu israelilaisten pääsiäisjuhlaan, johon kuului happamaton leipä. Hapan oli juutalaisille pahan vertauskuva. Kristillisessä kirkossa kristityt ovat ”happamattomia”, pahan vallasta vapautettuja. Makeaksi imellettyä mämmiä syötiin jo keskiajalla Länsi-Suomessa. Myöhemmin makeat leivonnaiset ovat saanet saman merkityksen happamattomana herkkuna.

 

Pupu yhdistettiin Jeesukseen
Pääsiäispupua on pidetty hedelmällisyyden vertauskuvana, sillä kanit lisääntyvät nopeasti. Vanhan uskomuksen mukaan jänis nukkui silmät avoinna. Siksi jänistä pidettiin vertauskuvana Jeesuksesta, joka ei kuollessaan vaipunut ikuiseen uneen.

 

Lammas kuvaa Jumalan karitsaa
Lammas muistuttaa Jeesuksen viimeisestä ateriasta. Jeesus on ”Jumalan karitsa”, joka antoi henkensä ihmisten vapauttamiseksi.

 

Rairuoho kuvaa uuden elämän alkua
Pääsiäisen suosikkikukkaa, narsissia, voi luonnehtia ylösnousemuksen kukaksi, sillä maan alle haudattu sipuli murtaa keväällä tiensä maan pinnalle kukkimaan. Myös hiirenkorvalle puhjenneet oksat ja rairuoho kuvaavat uuden elämän alkua.

 

Pajunkissat korvaavat palmun oksat
Pajunkissoilla kuvataan palmun oksia, joita kansa levitti Jerusalemiin ratsastaneen Jeesuksen eteen tielle. Itä-Suomessa sukulaisten ja naapurien virpomisella on toivotettu onnea ja siunausta sekä muistettu Jeesuksen ratsastusta Jerusalemiin. Myöhemmin virpomiseen on sekoittunut rannikko-Suomen tapa pukea pienet lapset noidiksi tai trulleiksi pääsiäisen aikaan.

 

(KT / Outi Ala-Härkönen / Jaakko Kaartinen-Koutaniemi / Katariina Harju)