Skip to content

Blogi

Paastotaan paha pois

Kuvainnollisesti meihin ihmisiin on jo aikojen alussa laitettu kasvamaan kaksi siementä.  Toinen siemen kasvattaa ilon, rakkauden, hyvänmielen ja sovinnon hedelmiä, kun taas toinen siemen kateuden, katkeruuden, vihan ja riidan hedelmiä. Elämän eri tilanteissa nämä hedelmät ottavat valtaa ajatuksiimme ja tekoihimme. Olemme jokainen elämämme aikana olleet tilanteissa, jolloin hyvän siemen on saanut kukoistaa ja kasvaa mielessämme, ajatuksissamme ja teoissamme. Tällöin on helppo olla itsensä ja muiden kanssa. Hyvän olon tunne omassa kehossa heijastuu ulospäin. Tällöin antaa helposti muille hyvää palautetta, hymyilee ja haluaa olla avuksi. Olemme jokainen olleet myös elämämme aikana tilanteissa tai jopa pidemmissä elämän jaksoissa, joissa pahan hedelmä saa valtansa ja tukahduttaa hyvää. Tällöin olomme voi olla väsynyt, raskas, töykeä, piikikäs ja epäystävällinen. Näissä hetkissä ei hymyilytä. Tällöin on vaikeaa olla itsensä kanssa, rinnassa on outo tunne ja se heijastuu myös ympäristöön. Tulee helposti töksäyteltyä ja sanottua ilkeästi tai piikikkäästi toisille.

Pahaa vastaan voi kuitenkin taistella. Älä anna sille valtaa. Käännä ajatuksesi kohti hyvää. Rukoile voimaa ja johdatusta. Kuuntele hengellistä musiikkia. Lue Raamattua. Noudata käskyjä. Pyri ajattelemaan ja tekemään hyvää.

Paaston ajasta tulee helposti mieleen, että paastoamme ruuan ja juoman suhteen, mutta paastota voi myös erilaisten tekojen kautta. Voi pyrkiä viettämään enemmän aikaa perheen kanssa. Voi pyrkiä siihen, että harkitsee tarkoin mitä ostaa ja onko se tarpeen. Voi pyrkiä myös tekemään hyvää ja rukoilemaan. Paastonaikaa on vielä runsaasti jäljellä. Tehdään yhdessä hyvää. Paastotaan paha pois.

 

Johanna Salonen
lapsityönohjaaja