Skip to content

Blogi

Pieniä Iloisia Yllätyksiä

On vain kerta kaikkiaan mukavaa kuulla itsestään hyvää palautetta, eikä pelkästään palautetta, vaan kuvausta siitä, millainen minä olen. Kun kertoja vielä sattuu olemaan oma puoliso, on myönteisen palautteen kuuleminen sitäkin merkittävämpää.

 

Kerrotaan juttua lapualaisesta miehestä, joka totesi vaimon rakkauden kyselyyn ykskantaan: Sanoinhan sen jo kerran. Kyllä minä ilmoitan, kun mieli muuttuu. Taisi mies olla vahva periaatteen mies, joka ei paljon rakkaudesta lepertele. Mielenkiintoista olisi olla kuuntelemassa, miten tämä keskustelu jatkuisi. Vai koittaisiko syvä ja paljon puhuva hiljaisuus?

 

Moni meistä on kuullut positiivisuuden merkityksen julistusta jo useaankin kertaan. Uudet tekniikat ja ilmaisun muodot tulevat ja menevät. Joskus on käytettävä sämpylätekniikkaa, jossa pihvi, eli pääasia, ympäröidään positiivisilla lauseilla. Joskus negatiiviset asiat ovat kasvuhaasteita ja positiivisuus puhuu isoilla kirjaimilla.

 

Yhtä kaikki. Hyvän sanan paikkaa ja vaikutusta ei tule aliarvioida. Niin, ja sekin on hyvä miettiä, että se mitä puhuu ja pyörittää, se tuppaa lisääntymään.
Hyvä sana avaa ovia uuteen näkökulmaan, kuin avaisi ikkunaverhot pimeään huoneeseen. Hyvän kuuleminen voi olla vaikutukseltaan yllättävän pitkäkestoista. Kukat pääsevät kukoistuksensa jälkeen kuivakukkien seinälle, mutta hyvä sana tallentuu sielun aarrekammioon.

 

Parisuhteessa on tärkeää sanoittaa jotain siitä hyvästä, merkittävästä ja koskettavasta, mitä suhteessa oleminen minulle merkitsee. Ei se aina ole helppoa. Tämä taitaa olla sellainen kasvuhaaste, jota voi opetella.
Jokainen voi opetella oman kielioppinsa ja lausevastikkeensa. Kommunikaatiota helpottaa, jos muistaa kertoa ne myös puolisolleen. ” Meillä menee tosi hyvin vaimon kanssa. Talo on kohta maksettu.” Näin kuvaili mies toiselle perhetilannettaan. 

 

Hyvän jakaminen tekee hyvää, paitsi puolison itsetunnolle, niin sillä on myös myönteinen vaikutus puhujaan. Hyvän jakaminen saattaa tuottaa hyviä yllätyksiä: Oho, on tässä elämässä tällaistakin: Pieniä Iloisia yllätyksiä. Sinulle ja Minulle.

 

Toivoo,
Markku Ahlstrand
pastori