Skip to content

Blogi

Särkynyt sydän

Raision kaupungin nimikkokasvi on kataja. Oletko miettinyt, mikä on sinun lempikasvisi? Oma suosikkini särkynytsydän on juuri nyt puhjennut kukkaan. Sydämenmuotoiset kukat ovat herkän puhuttelevia, sillä kukan sydämestä valuu verenpunainen pisara. 

Särkynytsydän on itselleni vahva symboli synnistä ja vääristä teoista.  Valitettavan moni meistä kantaa sisällään tavalla tai toisella haavoitettua sydäntä. Monenlaiset väärät teot, kuten eritasoinen kiusaaminen, hylkääminen ja luottamuksen pettäminen, jättävät pitkäaikaiset jäljet sydämeen.

Minulle särkyneensydämen kukka puhuu myös niistä vääristä teoista, joilla ihmiskunta on haavoittanut luomakuntaa. Ihmisen itsekkyys näkyy luonnossa  valitettavan monin tavoin: esimerkiksi globaalisti ilmastonmuutoksena sekä tuhoutuneina ja saastuneina elinympäristöinä tai vaikkapa paikallisesti roskattuna ympäristönä. 

Ottaessani kuvaa aurinko paistoi kukkaan niin, että punaisen pisaran sisus näytti ihan timantinhohtoiselta.  Tämä muistutti itseäni siitä, että meillä ihmisillä ja koko luomakunnalla on kaiken haavoittuvuuden keskellä valtava toivo Kristuksessa (Room.8:18-21).

Jumalan Isän sydän särkyi, kun Hän antoi oman poikansa Jeesuksen sovittaa kuolemallaan koko ihmiskunnan väärät teot. Onneksi Jumalan suunnitelmat eivät päättyneet sydämestä vuotavaan vereen, vaan pisaran sisältä hohtavaan toivoon. Ylösnoussut Jeesus on koko luomakunnan toivo. Aikanaan kaikki haavoitettu koko luomakunnassa tullaan uudistamaan ja tekemään ehjäksi. 

Psalmissa 34 on erityinen jae särkyneelle sydämelle: ”Herra on lähellä niitä, joilla on särkynyt sydän, hän pelastaa ne, joilla on murtunut mieli”. Jumala ei koskaan paina alas, riko tai  särje. Sen sijaan Hän nostaa ja tekee ehjäksi, sillä Hän on kaiken lohdutuksen Jumala ja rakkaus.

Hannele Siltala
ympäristöasiantuntija