Skip to content

Blogi

Siunaa ja varjele meitä

Jääkaapissa loistaa vain valo, leipälaatikko ammottaa tyhjyyttään. Ostoslista mielessäni kiirehdin ruokakauppaan. Astellessani kaupan käytävää pitkin kiinnitin huomioni esille laitettuihin kukkiin. Sidotuissa kimpuissa näkyivät sinivalkoiset värit, joiden juhlavuutta oli lisätty kimaltein ja nauhoin. Melkein hieraisin silmiäni, kun näin lempikukkiani, valkoisia orkideoita, joiden terälehtiin oli ruiskutettu ristikuviot sinisellä värillä.

 

Mikä herätti tunteitani ja ajatuksiani, kun vielä illalla pohdin siniristikuvioituja kukkia ja bling-blingiä?

 

Tunnustan olevani perinteitä kunnioittava ja vaaliva ihminen, jolle äidinmaidossa tai geeneissä ovat siirtyneet tärkeät arvot: koti, uskonto ja isänmaa. Minulle itsenäisyyspäivä on ehdottomasti sinivalkoinen ja ristikuvioinen, mutta se on myös juhlava, jopa harras. Siihen ei sisälly päälle liimattuja kimalteita tai värejä.

 

Ehkäpä se muiden silmissä näyttäytyy juuri niin harmaana, arkisena ja sisäänpäinkääntyneenä, kuin mistä suomalaisten itsenäisyyspäivän juhlintaa maailmalla arvostellaan. Meidän juhlamme ei näy kaduilla värikkäinä karnevaaleina, iloisina lauluina ja tansseina. Itsenäisyyspäivämme perinteisiin kuuluvat lipunnostot, jumalanpalvelukset, lippuvartiot sankarihaudoilla, kunniamerkkien kilinä, juhlapuheet, arvokas musiikki, soihtukulkueet, presidentin juhlavastaanoton seuraaminen ja kynttilöiden valo pimeässä illassa.

 

Tänään ajattelen kiitollisuudella ja kunnioituksella niitä sukupolvia, jotka taistelivat Suomen itsenäisyyden puolesta, ja rakensivat työllään ja taidoillaan maatamme. Heitä kannusti toivo paremmasta huomisesta, rauhasta ja lähimmäisenrakkaudesta. He ahkeroivat luodakseen lapsilleen ja lastenlapsilleen hyvän maan elää ja kasvaa.

 

Tänään me kaikki Suomessa asuvat saamme nauttia heidän työnsä hedelmistä. Tänään meidän pitäisi, edellisten sukupolvien tavoin, toivoa enemmän, pitää huolta kaikista ihmisistä, rakentaa yhdessä maatamme työllämme ja kaikilla taidoillamme, jotta voisimme luoda paremman huomisen lapsillemme ja lapsenlapsillemme.

 

”Siunaa ja varjele meitä, Korkein, kädelläs. Kaitse ain kansamme teitä vyöttäen voimalla meitä heikkoja edessäs. Sulta on kaikki suuruus, henki sun hengestäs.”

 

Hyvää itsenäisyyspäivää meille kaikille!

 

Katarina Engström

kanttori