Skip to content

Blogi

Velan kova hinta

Tämän päivän Suomessa moni ottaa velkaa, kulutusluottoa tai pikavippiä, milloin asuntoa, milloin autoa varten. Joskus velat kasaantuvat niin, että perintätoimistojen kirjeet tulevat tutuiksi. Joskus hyväuskoinen takaaja saattaa joutua maksamaan toisen ihmisen velkaa vuosien ajan.

 

Toiset velat ovat kunniallisempia kuin toiset. Julkisesti voidaan päivitellä asunto- tai autovelan maksua. Pikavipeistä ja perintätoimiston laskuista vaietaan. Toiset velat yhdistävät ihmisiä, toiset synnyttävät häpeää ja erottavat yhteisöstä. Kun ei ole enää luottokelpoinen ja kun ylivelkaantuminen kutistaa elämää, uhkaa kasvojen menetys. Toisten seurasta vetäytyminen ja häpeän kokemus vievät syvemmälle köyhyyteen ja yksinäisyyteen.

 

Epäeettisiä lainoja voidaan kuvata termillä ”saalistava lainanotto”. Ihminen yrittää epätoivoisesti säilyttää kasvonsa ja parantaa talouttaan turvautumalla nopeasti saataviin korkeakorkoisiin pikavippeihin. Tilanne muuttuu hetkessä kaoottiseksi ja hallitsemattomaksi. Saalistavan lainan kohteeksi joutuu usein vähävarainen ja haavoittuvassa tilanteessa oleva ihminen. Ylivelkaantuneen ahdinko voidaan kuitata syyttämällä häntä taitamattomuudesta tai tyhmyydestä.

 

Köyhä, tyhjä ja nälkäinen ihminen tulee vastaan omassa kaupungissani, omassa kylässäni, omassa perheessäni, minussa itsessäni. Hän tulee tuomituksi talouden lakien tai moraalisääntöjen perusteella. Hän kantaa loputonta taakkaa, aineellista ja henkistä. Asettaessani lähiympäristöni ihmisiä arvojärjestykseen, teen itsestäni tuomarin ja helposti myös saalistavan velan tarjoajan. Saalistan arvostusta ja kiitollisuutta, koen ehkä salaista ylemmyydentunnetta.

 

Helmikuun ensimmäisenä sunnuntaina alkanut Yhteisvastuukeräys torjuu ylivelkaantumista Suomessa ja tukee kylien säästö- ja lainaryhmiä Ugandassa. Suomessa Yhteisvastuukeräys myöntää yhteistyössä Takuu-Säätiön kanssa taloudellisessa ahdingossa oleville matalakorkoisia pienlainoja, joiden avulla ihminen voi saada elämänsä ja taloutensa uudelleen hallintaan. Keräyksen ulkomaankohteena on Uganda, jonka kansa on elänyt sodan kauheuksien keskellä, ruumiillisen ja henkisen saalistuksen kohteena. Monet heistä ovat joutuneet jättämään kotinsa ja heidän elämäänsä ovat hallinneet pelko, suru ja ahdistus.

 

Ugandassa Yhteisvastuu tukee yhdessä Kirkon Ulkomaanavun kanssa kyläyhteisöjen säästö- ja lainaryhmiä, joiden jäsenille opetetaan taloudenhallinnan perustaitoja. Lisäksi he saavat henkistä tukea traumaattisen menneisyyden käsittelyyn sekä koulutusta yrittäjyys-, ammatti- ja kansalaistaidoissa.

 

On uskaliasta nähdä ihmisyys kaikkia yhdistävänä tekijänä. Tämän päivän ahdingossa elävät, häväistyt ja hylätyt näyttäytyvät Vapahtajan rakkauden valossa korvaamattoman arvokkaina ihmisinä. Toivon luominen ja taistelu paremman elämän ja maailman puolesta on meidän jokaisen yhteinen tehtävä.

 

Veden kalvossa näet kasvosi, lähimmäisessä näet sydämesi.
Sananlaskujen kirja 27:19

 

Päivi Leino

diakoniatyöntekijä