Skip to content

Blogi

Viikon lukuvinkki

”Jokaisen kristityn tulisi osata tämä kirja ulkoa, ja tuntea se sydämellään sanasta sanaan.”  (Martti Luther).

Olen itse vielä elänyt aikaa, jolloin ulkoluku oli kunniassaan. Koulussa opeteltiin ulkoa ainakin Jaakobin pojat, ja pyhäkoulusta tuli kotiläksyksi muistolause. Minkä ulkoläksyn mahtaa reformaattori Luther kristityille antaa opiskeltavaksi? Koko Raamatunko?

Ei, vaan Uuden testamentin yhden kirjan: kirjeen roomalaisille. Paavali on kirjoittanut kirjeensä todennäköisesti Korintissa n. 56 jKr Rooman kaupungin kristityille. Mikä kirjeestä tekee niin merkittävän, että Luther nosti sen 1500 vuotta kirjoittamisensa jälkeen yhdeksi tärkeimmistä koko Raamatussa? Mitä siitä voi löytää 2000-luvun ihminen?

Kun itse luen roomalaiskirjettä, löydän sieltä Jumalan kokonaisuudessaan: niin Jumalan vihan kuin Hänen armonsa. Siinä annetaan myös hyvin konkreettisia ja edelleen ajankohtaisia ohjeita kristitylle tärkeistä suhteista: ihmissuhteista, suhteesta esivaltaan ja suhteesta Jumalaan. Jos kristinuskon ydin on hukassa tai unohduksissa, roomalaiskirjeestä se löytyy: Jumalan pelastussuunnitelma tiiviissä paketissa.

Lue ja hämmästy!


Jukka Saarinen
kanttori