Skip to content

Blogi

Yhteistä vastuuta ja välittämistä

Onko ihmisen arvo kiinni varallisuudesta? Sukupuolesta? Ihonväristä? Kansalaisuudesta? Koulutuksesta? Kun kuuntelee uutisia tai lukee sanomalehtiä, niin jotakin tällaista tuntuvat jotkut ajattelevan. Erilainen ihminen ei ole samanarvoinen kuin minä.

Minulle tuollaisesta ajattelusta tulee mieleen keskiaikainen, tai vielä kauemmas menneisyyteen kuuluva arvomaailma.  

Ihminen on kuitenkin luotu Jumalan kuvaksi pitämään huolta toisista ja koko muusta luomakunnasta.   Tämä kristinuskon opetus onkin otettu osaksi länsimaista sivistystä.  Usko rahaan ja itsekkyyteen uhkaa uskoa johonkin suurempaan kuin ihminen, suurempaan kuin minä, ja nyt se siis uhkaa jo länsimaista sivistystäkin, jopa ”sivistyneidenkin” ihmisten taholta. Ihminen on myytävissä ja ostettavissa.  Vai onko? Mikä on ihmisen arvo tänään? Paljonko pitää maksaa, ettei joudu raiskatuksi, kidutetuksi tai tapetuksi?

Kiitän Luojaa siitä, että vielä kuitenkin on niin paljon ihmisiä, jotka eivät usko ainoastaan rahaan ja valtaan. Myös tämän vuoden Yhteisvastuukeräys on lähtenyt taistelemaan ihmiskauppaa vastaan. Kunpa jokainen ihminen voisi kokea olevansa kuin Jumalan kämmenellä, lähimmäisten arvostamana ja välittämänä.

 

Leena Nieminen

diakoniatyöntekijä