Skip to content

Blogi

Yksin - Yhdessä

Tänäänkin moni odottaa, että joku kävisi katsomassa, koskettaisi, kysyisi kuulumisia, olisi hetken vierellä vailla kiirettä. Olisi joku, joka välittäisi, antaisi merkityksen näihin elonpäiviin.

 

Tänäänkin moni odottaa uuden päivän alkua. Miettii mielessään, mitä tämä päivä tuo tullessaan. Kenet saan tänään kohdata? Kenelle voin olla avuksi? Kenen kanssa saan jutella hetken tai tarjota ehkä kupin kahvia? Mistä saan elämääni merkityksen ja tarkoituksen juuri tähän päivään?

 

Yksinäisyys on varmasti meille jokaiselle tuttu tunne jossain elämämme vaiheessa. Yksinäisyyden voi kokea hyvänä, jos se on itse valittua. Yksinäisyyden kokemus ja todellisuus voi olla monelle kuitenkin jotain aivan muuta kuin hyvää, erityisesti vanhuudessa. Konkreettisen yksinolon lisäksi yksinäisyyden kokemuksen myötä elämän tarkoitus ja merkitys voivat kadota..

 

Tiesitko, että yli 300 000 suomalaisvanhusta kokee itsensä yksinäiseksi? Syrjäytyneiden, yksinäisten vanhusten todellista määrää ei tiedä kukaan. Joka toinen päivä yli 65-vuotias suomalainen päättää elämänsä oman käden kautta.

Vuosittain järjestettävä Yhteisvastuukeräys auttaa Suomessa ja ulkomailla ihmisiä, joiden asiat ovat jostain syystä heikosti. Vuoden 2013

 

Yhteisvastuukeräys pyrkii lievittämään suomalaisvanhusten yksinäisyyttä ja ohjaamaan heitä palveluiden ja ennen kaikkea toisten ihmisten pariin. Keräyksen ulkomaankohde on Kambodza, jossa tuetaan köyhien maaseutualueiden kehityshanketta, jossa kyläyhteisöjä koulutetaan monin tavoin parantamaan elinolosuhteitaan. Yhteisöjen vahvistuminen helpottaa myös vanhusten arkea.

 

Tänäänkin on uusi toivo ja mahdollisuus annettu meille. Mihin meitä elämässä johdatetaan, sen yksin taivaallinen Isämme tietää. Hän luo tarkoituksen elämäämme ja antaa merkityksen sen jokaiseen hetkeen ja kaikkiin kohtaamisiin.

 

Taivaan Isä, tahtoisin oman ystävän.
Sinä tiedät parhaiten, missä nyt on hän.
Sinä tunnet jokaisen, meitä johdata,
että toinen toisemme saamme kohdata.

LVK 161

 

Päivi Leino
diakoniatyöntekijä